Ha van kutyád, ezt a 4 dolgot meg kell tenned a héten - Figyelmeztetnek az állatvédők
Végig kánikula lesz a héten, ezért kutyatartóként fogadd meg a tanácsokat - a nyár többi részében is!

melege-van
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az állatvédők gyakran találkoznak a lakosság által rövid láncra kikötött, árnyéktól mentes helyen, megfelelő mennyiségű, friss ivóvíz nélkül tartott kutyákkal. A nappali 30 °C-nál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, ami hosszútávon pusztuláshoz vezet.

A nyári, meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani. A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát. Az Orpheus Állatvédő Egyesület segélytelefonján a nagy nyári kánikulában aggódó állatbarátok körében rendszeres téma a tűző napon kikötött, víz nélkül tartott állatok számára történő segítségkérés.

Seres Zoltán egyesületi elnök szerint gyakran felejtenek kertben, udvaron egy-két napig - vagy tovább is - emberek házi kedvenceket. Van, hogy élelem, ivóvíz nélkül szenvednek az állatok. A kánikulában a kedvencek mellett a gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban oda kell figyelni. Ne csak a saját állatainkat óvjuk, figyeljünk oda a szomszéd portán tartott állatokra is.

A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon a nagy kánikulában. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, a padlót, melyre ráfeküdve hűtheti magát.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület négy legfontosabb tanácsa a kutyák tartásához kánikula idején

  • A nagy, nyári hőségben se feledkezz el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelőttre és késő délutánra időzíts!
  • Állatod számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni!
  • Kedvencednek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani!
  • Házi kedvencedet ne hagyd egyedül autóban - még nyitott ablaknál se -, hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet!

A cikk az ajánló után folytatódik

A nyári magas hőmérsékletet könnyebben átvészelik házi kedvenceid, ha hűvös helyen készítesz kuckót számukra. Fontos a napjában többször újratöltött vizes tál. Ha módodban áll, nedvesítsd be az állat bundáját, úsztasd, és legfőképp, ne kívánj tőle csúcsteljesítményt. A nagy, nyári melegben egy autóban 5-10 perc alatt 60 fokra is felugorhat a levegő hőmérséklete, ami a bent tartózkodó élőlények számára hosszabb távon végzetes lehet. A lakásban a sötétítés, a ventilálás segítheti a meleg átvészelését.

Ha mégis gond van

Ha megtörtént a baj, és látod, hogy a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata.

A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben. A háziállatokért a gazdák a felelősek. Egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehet az állatok szenvedtetése, és pozitív élményekkel élhető át a nyári forróság.

Ezt is szeretjük