Nemi erőszak, rablás és csonkítás - 3 döbbenetes szokás

Egyes rituális szokások különösnek tűnhetnek, pedig nem csak a civilizálatlan népekre jellemzőek.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A máglyahalál, a kiátkozás és a különböző csonkítások szinte mindennaposak voltak a középkorban. A világ azóta sokat fejlődött: az évszázadok alatt egyre nagyobb hangsúly helyeződött az emberek jogaira és azok védelmére, valamint a különböző átkok és rontások jelentősége is háttérbe szorult.

Ennek ellenére számos primitív és civilizált nép ragaszkodik a mai napig olyan szokásokhoz, amelyek igen különösnek vagy barbárnak tűnhetnek az európai ember számára.

Diéta, fekvés és vajúdás - az apának is

Számos bizonyíték utal arra, hogy a couvade korábban Angliában, Macedóniában, Szerbiában, Spanyolországban és a balti államokban is jellemző szokás volt.

Manapság elsősorban az ázsiai népek körében él a hagyomány, mely szerint az apának is részt kell vennie a szülésben, hogy távol tartsa a rossz szellemeket, és megóvja ezzel az anya és a születendő gyermek egészségét.

A couvade-nak megfelelően egyes indiai népcsoportoknál az apának az első szülési fájdalmak megjelenésekor el kell vonulnia egy besötétített szobába, és betakarózva kell várnia, hogy a megszületett gyermeket mellétegyék. Szintén Indiában szokás az is, hogy a gyermek születése után az apa közel egy hónapig csupán főtt rizst ehet, nem dohányozhat, nem ihat alkoholt, és minden más serkentő szertől is távol kell tartania magát. A gyermek születését csak ezután ünnepelheti meg társaságban.

Máshol a vajúdás ideje alatt az apa is csak olyan kímélő táplálékot fogyaszthat, mint az anya, a terhesség ideje alatt pedig semmi mást nem csinálhat, csak dolgozhat. A szüléskor együtt jajgat az anyával, és ő marad otthon a gyermekkel is az első időszakban.

Hullámosra reszelt fogak, mesterségesen torz fogsor

A testcsonkítás egyik igen különleges módja a fogak formára reszelése, illetve a fogsor mesterséges eltorzítása. A szokás a mai napig él számos civilizálatlan, bennszülött népcsoportnál, okai azonban területenként és népenként eltérőek.

A világ 10 legszegényebb országa

Nézegess képeket!

Elolvasom

A Borneo szigetén élő dajákok például fogaikat fűrésszerűen hegyesre csiszolják, ezzel utánozván a törzs állattetemének fogazatát. A Kongó közelében élő bennszülöttek szintén csiszolással formázzák a fogaikat, ők azonban nem hegyesre, hanem hullámosra reszelik a fogak élét a törzshöz tartozás jeléül. Polinéziában ezzel szemben a fogcsonkítás a gyász jele, ahogy a Nílus környékén élő bennszülöttek között a fogak kiverése szolgál erre a célra.

A primitív népek többségénél a fogcsonkítás mégis a test díszítésének egyik eszköze. Egyes - Borneo szigetén élő - népek, illetve korábban néhány Fülöp-szigeteki törzs tagjai oly módon díszítették magukat, hogy különböző formájú lyukakat véstek a fogaik közé, majd az így keletkezett réseket arannyal töltötték ki. A fogak torzítását, csonkítását ott, ahol a test díszítésének célját szolgálja, a pubertáskor elején végzik el a fiúkon és a lányokon - általában a testdíszítés minden más módon történő elvégzésére is ekkor kerül sor.

Házasság rablással és erőszakkal

Míg Európában és a nyugati országokban a házasság a nők egyik legnagyobb vágya, addig Ruandában felér egy rémálommal. A civilizált társadalmakban elfogadott ismerkedés és udvarlás helyett ugyanis itt a mai napig bevett szokás az erőszakos feleségszerzés.

A férfiak sok esetben úgy szereznek maguknak házastársat, hogy szó szerint a magukévá teszik a kiszemelt nőt: elrabolják, majd megerőszakolják. Mivel a szüzességét elvesztett nő igen kevés eséllyel találna párt magának - arról nem is beszélve, hogy védekezés hiányában az erőszakos közösülés során teherbe is eshet -, kénytelen hozzámenni a férfihoz.

A férfi a közösülést követően felkeresi a nő családját, és formálisan elnézést kér a tettéért, majd kifizeti a nőt a családnak. A fizetőeszköz a mai napig néhány tehén vagy kecske, ritkábban pénz vagy más vagyontárgy. A frigyet többnapos ünnep keretében erősítik meg, és teszik hivatalossá.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

A nemi erőszak és az emberrablás büntetendő cselekedetnek minősül Ruandában, a menyasszonyrablást azonban a mai napig nem tiltották be, ahogy a családon belüli erőszak is legális a ruandai törvények szerint.

Ezt is szeretjük