Ha számodra is egyértelmű, hogy ez a kép balra forog, van egy rossz hírünk

Az emberi agy nagy tréfamester. A következő kép a legtöbb embert megtéveszti - téged is?

meglepett-no
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Leegyszerűsítve a dolgot, az ember csak akkor észlel mozgónak egy személyt vagy tárgyat, ha annak képe a retináján mozog. De mi a helyzet akkor, ha az agy mozgást érzékel a retinán akkor is, ha valójában semmi sem történt?

A tudomány ezt nevezi optikai csalódásnak, melyről napjainkban is születnek elméletek, és, bár az ilyenkor lejátszódó pontos idegi mechanizmus még rejtély, annyi bizonyos, hogy a megfelelő színek, formák és minták kombinálásával szándékosan is becsaphatjuk agyunkat. Erre tökéletes példa a következő optikai csalódás.

Szerinted merre forog a kép?

Amit látsz, az egy állókép, ám elég csupán néhány másodpercig nézned, hogy úgy tűnjön, mintha szépen lassan balra forogna. Nos, ez azért lehetséges, mert a szem ide-oda vándorol, amitől úgy tűnik, mintha a minták folyamatos mozgásban lennének.

Ellenben, ha koncentrálsz, és a tekintetedet megpróbálod egyetlen pontra helyezni, a mozgás megszűnik, a kép pedig letisztul. Gianni Sarcone, olasz képzőművész hasonló optikai csalódásokat vonultat fel blogján, melyekben ügyesen kombinálja a különféle illúziós hatásokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Összpontosíts egy kicsit a középen található körmotívumra, és olyan érzésed lesz, mintha a körülötte levő virágszirmok vibrálnának. Ha pedig kissé előre-hátra mozgatod a fejed, a minták vibrálni kezdenek. A vibrálás az úgynevezett utóképnek köszönhető: ha huzamosabb ideig nézel egy motívumot, a képe ideiglenesen rögzül a retinán, te pedig rezgésnek érzékeled. 

Még több megtévesztő fotó

Ha tüzetesebben megvizsgáljuk a látottakat, észreveszünk olyan nüanszokat is, melyek elsőre elkerülték a figyelmünket, de ezek tudatában már egészen más a felállás. A következő fotókon látható jelenetek mind ilyenek: elsőre egészen vicces képet tárnak elénk, de, ha jobban megnézzük őket, rájövünk az optikai illúzió nyitjára.

Ezt is szeretjük