Megbüntetnek, ha nem ismered a szabályokat utazás előtt: a NAV figyelmeztet
Muszáj tájékozódni a külföldi utazás szabályairól, mielőtt útnak indulsz.

utazas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Külföldi nyaralás előtt célszerű tájékozódni az utazással összefüggő szabályokról, hiszen más előírások vonatkoznak az Európai Unió határain belüli, illetve az azon kívüli utazásokra - hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az Európai Unió tagállamai közötti utazásnál alapesetben nem kereskedelmi céllal vásárolt termékek ki- és behozatalára nincs korlátozás, de vannak olyan áruk és helyzetek, amelyek engedélyhez kötöttek, például védett állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol- és dohánytermékek vagy a háziállat-utaztatás - ismertették.

A külföldi utazás szabályai

A hatóság azt tanácsolja, hogy a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülőknek érdemes igazolást kérniük az orvosuktól, mert csak a háziorvosuk által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal tagállami utazásra. Az EU-n belül házi kedvenc kizárólag olyan állatútlevéllel - pet passport - kísérheti gazdáját külföldi utazásra, amit az állat gazdájának lakóhelye szerint illetékes állatorvos állított ki - írják a közleményben.

Kitérnek arra is, hogy speciális szabályok vonatkoznak többek között a veszélyeztetett, vadon élő állat- és növényfajokra, azok egyedeire, részeire, valamint a belőlük készült termékekre, ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is. Ezek behozatala és kivitele mind az unióban, mind harmadik országban alapvetően tilos.

Ajándéktárgyként megvásárolható elefántcsont, teknőspáncél vagy egzotikus bőrtermékek engedély nélküli behozataláért természetvédelmi bírság és akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható - olvasható a közleményben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az EU-n belül a jövedéki termékek - alkohol, cigaretta, üzemanyag - szállításához nem szükséges engedély, de mennyiségi korlátozások vonatkoznak rájuk. Magánszemély nem gazdasági célra adómentesen csak a kereskedelmi mennyiség alatti jövedéki terméket szállíthat, kereskedelmi mennyiségnek számít már 800 szál cigaretta, 200 szivar, 110 liter sör, vagy például 90 liter bor és pezsgő.

Behozható és kivihető a magángépjárművek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyagon felül kannában járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag. Az Európai Unión kívülről Magyarországra - 17 éves kor felett - légi úton 200 szál, egyéb módon 40 szál cigaretta vagy 16 liter sör vagy 4 liter bor hozható be vám- és adómentesen.

Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen, a 15 év alatti utasoknál 150 euró ez az értékhatár - olvasható a közleményben. A külföldi utazásnál a készpénzre is figyelni kell, írásban kell bejelenteni, ha az Európai Unió külső határait átlépő utasnál tízezer euró, vagy ennél több készpénz van, akár különböző pénznemek, vagy ennek megfelelő összértékű készpénz-helyettesítő eszközt - értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk - visz.

Ha az úti cél az EU-n kívülre esik, a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani, ezekről a szabályokról az érintett magyarországi diplomáciai képviseletek tudnak felvilágosítást adni - közölte a NAV. Az utazással kapcsolatos további információk a Nemzeti Adó- es Vámhivatal oldalán találhatók, kérdésekre a 1819 NAV Infóvonalon is választ adnak - közölte a hatóság.

Fotók: Getty Images

6 közkedvelt tengerpart, ahol cápa is felbukkanhat

Képeken mutatjuk azokat a népszerű tengerparti nyaralóhelyeket, ahol már történt cápatámadás.

Ezt is szeretjük