Úgy tűnik, a kormány valamit nem szeretne megmutatni: így trükköznek az adatokkal

Tényleg több csecsemő született, mint tavaly. De akkor mi a gond?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Központi Statisztikai Hivatal Több születés, kevesebb halálozás című anyagával büszkélkedik, a számokat alaposabban figyelve azért nem rajzolódik ki olyan rózsás kép, mint amit a tárca láttatni szeretne.

Fogy a magyar, és ezen úgy tűnik, a családbarát kormány koncepciója sem segít. Még a trükközés se, hiszen így is csak nevetséges számok jönnek ki.

Siker: 66-tal több gyermek született

Az év első négy hónapjában 2,9%-kal több gyerek született, mint egy évvel ezelőtt - tudatta az MTI az örömhírt.

De hogy is néznek ki a számok? Míg 1970-ben a 90 ezret is elérte az éves születésszám, a 2000-es évek elejére a felére csökkent. Az elmúlt 40 évben egy komoly csökkenésnek lehetünk tanúi, ami nem áll meg. 2003-tól tíz év alatt csaknem 9000-rel csökkent az éves születésszám.

A KSH szakemberei úgy tudnak növekedést láttatni, hogy hónapokra bontva vizsgálják az adatokat. És valóban, tavaly áprilishoz képest nem kevesebb, mint 66 gyermekkel született több az idei év azonos hónapjában. Persze ettől még igaz a hivatal közleménye, tényleg nőtt a születések száma.

De nézzük a pozitívumokat! 2012-ben és 2013-ban is emelkedett a születések száma, így idén várhatóan már a 37 000-es határt is átlépi majd. Ez azonban még így is 3000 újszülöttel lesz kevesebb, mint 2008-ban.

Nem állt meg a népességfogyás

Nagyon úgy tűnik, nem véletlenül nem az a KSH-anyag címe, hogy Megállt a népességfogyás, hiszen csak nagyon erőltetetten lehetne pozitív fejleményekről beszélni. De mi lehet az oka annak, hogy kevesebben, kevesebb gyermeket és azokat is csak életük egyre későbbi szakaszában vállalnak? Miért kell kozmetikázni az adatokat ahhoz, hogy szebb képet kapjunk a népesedésről?

A politikusok példát igyekeznek mutatni, és gyakran mutatkoznak családjukkal. Persze nekik nincs szükségük gyesre, gyedre vagy bármilyen támogatásra. Nézegess képeket politikuscsaládokról!

A nyugati társadalmakban közhely, hogy a népesség fogy, amin ma már nem a gyermekszületések száma, sokkal inkább a bevándorlás szokott enyhíteni. Manapság ha vállal is valaki gyermeket, azt jóval később teszi, mint akár csak a 2000-es évek elején. 2001-ben még a 25-29 éves korosztály vállalta a gyermekek zömét, addig ma már a 30-34 esztendős csoport a legaktívabb a gyermeknemzés terén.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A kormány egyik keze ad, a másik elvesz

Nem véletlen, hogy a kormány olyan ösztönzőket vezet be, mint a diplomás gyed, mely egyértelműen a huszonéves korosztályt célozza. Bár az efféle ösztönzők célja méltányolandó, eredményük nem mindig meggyőző, ahogyan ezt a gyed extra kudarca is bizonyítja. Úgy tűnik, el kell fogadjuk, a gyermekvállalás ideje végérvényesen kitolódott.

Ezt azoknak is el kellene fogadniuk, akik folyton a nőket teszik felelőssé a demográfiai hanyatlásért. Hallható ez a parlamenti patkóból, de a tudományos, kutatói világból is. Bár a törekvés fontos és méltányolandó, hogy több gyermek szülessen, úgy fest, a megfelelő ösztönzőket még nem sikerült megtalálni.

Míg a kormány egyik keze ösztönözné a gyermekvállalást, a másik pont az ellen dolgozik. Mint arról már mi is beszámoltunk, az új Munka Törvénykönyve szerint a nőt nem illetné munkahelyén védelem, ha felmondása előtt nem tájékoztatta - már a fogantatás pillanatában - a munkáltatót állapotáról. A passzust az Alkotmánybíróság végül megsemmisítette, de felettébb érdekes törvény volt ez egy magát családbarátként aposztrofáló kormánytól.

Ezt is szeretjük