7 letehetetlen krimi a 2018-as év végére - Karácsonyra is remek ajándék

2018-ban az ősz végére, tél elejére is bőven jut az izgalmas krimi-thrillerekből.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
2018-ban az ősz végére, tél elejére is bőven jut az izgalmas krimi-thrillerekből.

2018-ban az ősz végére és a tél elejére is készültek a kiadók izgalmas krimi-thrillerekkel. Sarah Pinborough és Jane Corry esetében is a harmadik könyvnek örülhetnek a magyar olvasók, Laura Marshall első kötetét pedig a műfaj rajongói izgatottan várták. Chevy Stevens és Danya Kukafka könyve is letehetetlen - ugyanez elmondható Anders de la Motte könyvéről is, aki nem tipikus svéd krimivel jelentkezett. Mary McCluskey nem a krimirajongók, hanem a pszichológiai thriller szerelmeseinek jó választás.  

Sarah Pinborough Ne higgy a szemének! és 13 perc című könyvei után a magyarul megjelent harmadik thrillerében, a Ha addig élek is címűben még zseniálisabban vezet félre bennünket, olvasókat, mint az előző kettőben. Az első részben azt hisszük, kicsit beleláttunk a szereplők múltbéli és jelenlegi titkaiba, hogy aztán a második részben - amikor a múlt az ajtón kopogtat, és mindent romba dönt -, megdöbbenjünk, mennyire hagytuk magunkat félrevezetni. A harmadikban aztán azzal szembesülünk, hogy a romokból a kirakós darabkáit nagyon nem jól raktuk össze. 

Sarah Pinborough: Ha addig élek is
21. Század Kiadó 
3990 forint

Tucatthrillerek unásig ismerős nyitójelenete: egy nő kilép egy kapcsolatból, mert fizikailag fenyegetve érzi magát és gyermekét az apa súlyosbodó alkoholizmusa miatt. A férfi elborult aggyal tajtékzik, és kezét ökölbe szorítva bosszút fogad. 

A következő jelenetben évekkel később látjuk viszont a nőt és gyerekét, és, mivel tapasztalt thrillerolvasók és -nézők vagyunk, tudni véljük, mi fog történni: a középosztálybeli emberek szép, szolid élete romba dől, amikor utoléri őket a múlt. És nyilván meg is hal valaki. Pinborough regénye pontosan úgy indul, mint a többi, hasonló történet, de nem úgy folytatódik... Nagyon nem. 

A múltbéli bűnök mindenkit utolérnek

Chevy Stevens nem véletlenül ér el könyveivel nemzetközi sikereket. Az Aznap éjjelt nehéz letenni, hisz szeretnénk végre megtudni, hogy ki és miért gyilkolta meg Toni húgát, amiért a tinédzser Toni és annak szerelme kerül börtönbe. A saját anyja nem hisz az ártatlanságában, talán az apja sem, de ő maga - annak ellenére, hogy nem emlékszik, mi történ aznap éjjel, amikor Nicole holttestét a tónál megtalálták - biztos benne, hogy nem a bűnösök bűnhődtek meg. Az írónő három idősíkban mutatja be a szereplőket, hogy kiderüljön számunkra, ki milyen ember valójában, és miért tette azt, amit: megismerjük Toni tinikorát, a fegyházban töltött éveit és a szabadulás utáni életét, amikor tinikori szerelmével megpróbálnak rég elkendőzött titkokat feltárni. A nyomozás izgalmas, de ugyanilyen erős az a vonal is, mely azt feszegeti, tiszta lappal indulhat-e az, akit egyszer bűnösnek kiáltottak ki. 

Chevy Stevens: Aznap éjjel
Álomgyár Kiadó
3699 forint

Toni Murphy a kamaszok tipikus életét élte: a fiúját imádta, a húgát nem értette, a szüleivel feszült volt a kapcsolata, néhány évfolyamtársa pedig elszántan meg akarta keseríteni az életét. Nem volt könnyű a sorsa, de még álmában sem gondolta, hogy ennél rosszabb is lehet. A borzalmak egy nyári éjjelen kezdődtek, amikor a húgát brutálisan meggyilkolták. Tonit és a fiúját, Ryant emberölésért elítélték, és börtönbe zárták.

A most 34 éves Tonit feltételesen szabadon engedték, így visszatérhetett a szülővárosába. Küzd, hogy alkalmazkodjon az új, kinti világhoz. A börtön megváltoztatta, keménnyé tette. Toni minden tőle telhetőt megtesz, hogy a szabadlábra bocsátás feltételeit ne szegje meg, hogy ne kelljen visszamennie. Nem számít, hogy mennyire elszántan próbálkozik, lehetetlen a régi életével nem törődni, amikor újat szeretne kezdeni. Mindent kockára kell tennie, hogy megtudja, valójában mi történt azon az éjjelen, hogy igazán továbbléphessen. De talán maga az igazság a legijesztőbb.

Anders de la Motte nyolc évig a svéd rendőrségnél dolgozott, így aztán személyes tapasztalatai segítették hitelesen megformálni Anna Vesper nyomozó alakját, akit ugyanúgy üldöz a múltja, ami elől egy eldugott svéd teleülésre költözött a lányával, mint az ott lakók egy részét. Azokat, akik tudhatják, mi történ 1990 egyik utolsó nyári napján az elhagyatott bányatónál. A Halálos ősz nem egy tipikus svéd krimi, mentes a vértől és a nyers erőszaktól. Nedanas sokszor olyan idillinek tűnik, hogy odavágyódunk az őszi erdővel körülvett, vidéki kis településre - de a történet újra és újra figyelmeztet mindkét idősíkon, hogy az itt élőknek sötét titkaik vannak, melyek egykor és most is halálesethez vezetnek. 

Anders de la Motte: Halálos ősz
General Press Kiadó
3990 forint

Egy elhagyatott bányató. Öt barát. Egy éjszaka, amely tönkreteszi mindannyiuk életét. 1990 nyarának végén öt gyerekkori barát gyűlik össze egy dél-svédországi bányatónál, egy kisváros közelében. A sikeres érettségit akarják megünnepelni, ám egy váratlan esemény hatására felszínre törnek a köztük feszülő ellentétek, és az este tragédiába fordul. Másnap hajnalra már csak négyen maradnak - az ötödik barátjuk testére a tó sötét vizén lebegve találnak rá. Vajon szerencsétlen baleset történt? Vagy esetleg valaki a fiú halálát akarta? Ez esetben miért zárja le a rendőrség olyan hirtelen az ügyet? 

Úgy tűnik, a kérdések örökre megválaszolatlanul maradnak, 27 év múlva azonban új rendőrfőnök érkezik a kisvárosba, egyenesen a stockholmi gyilkossági ügyosztályról. Egyesek azonban bármit megtennének azért, hogy ne derüljön ki az igazság...

Mindig az a gyanús, aki kicsit más, mint a többiek

A mindössze 24 éves Danya Kukafkára érdemes lesz odafigyelni, bemutatkozó könyvét, a Lány a hóbant nem lehet letenni. Három szereplő érzelmeinek, múltbeli sérelmeinek és örömeinek aprólékos bemutatásával vezeti el az olvasót egy bűntény megoldásához: annak felfedéséhez, ki ölte meg a gimi szép, okos és szeretett tanulóját, Lucindát, akiről persze kiderül, nem volt olyan tökéletes, amilyennek a halála után leírják. A nyomozó, a különc lány, aki úgy érzi, az áldozat tönkretette a boldogságát, és a fiú, aki titokban figyelte Lucindát - utóbbi kettőnek indítéka is lehetett megölni a lányt.  

Danya Kukafka: Lány hóban
Libri Kiadó
3599 forint

Ki vagy, amikor senki sem figyel?

Amikor Lucinda Hayes, a mindenki által szeretett gimnazista lány gyilkosság áldozata lesz, az álmos coloradói kertvárosban senki sem vonhatja ki magát az eset hatása alól - sem a fiú, aki túlságosan szerette; sem a lány, aki irigyelte tőle a tökéletes életét; sem a nyomozással megbízott tiszt. A tragédia utóhatásaként ez a három megkerülhetetlen szereplő - Cameron, Jade és Russ - kénytelen szembenézni a legsötétebb titkaival, hogy meglelje a békét, az igazságot vagy mindkettőt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Jane Corry A férjem felesége és a Vértestvérek után egy újabb zseniális krimi-thrillert írt. A halott exben mindenkinek van a múltjában valami, ami csak fokozatosan derül ki, ezért csak idővel tárul fel előttünk, hogy a szereplőket milyen kapcsolat fűzi egymáshoz, és milyen tragédiák érték őket a múltban. Mindenki tett olyasmit, amit megbánt, de nem mindegyikért járna börtön. Valakinek azonban bűnhődnie kell egy gyilkosságért - a legegyszerűbb, ha annak, akire az egyre gyűlő bizonyítékok utalnak, és, aki minél inkább kapálódzik, annál inkább beleragad a pók hálójába.

Jane Corry: A halott ex
21. Század Kiadó 
3699 forint

Vicki férje, Daniel egykor azt ígérte, hogy jóban-rosszban, egészségben és betegségben is szeretni fogja a feleségét. De, miután egy brutális támadás miatt Vicki epilepsziás lett, otthagyta őt, és lelépett a barátnőjével. Amikor Vicki egy nap megtudja, hogy a férje eltűnt, először örül, hogy végre megszabadult tőle. A rendőrség azonban később bizonyítékot talál rá, hogy Daniel meghalt, és azt gondolják, Vickinek is köze van ehhez. Mi történt azon az éjszakán, amikor Daniel eltűnt? És hogyan bizonyíthatja Vicki az ártatlanságát, ha ő maga sem biztos benne? 

Mary McCluskey Tolakodó érzelmek című könyve nem egy pergő krimi, hanem egy finoman megírt pszichológiai thriller arról, hogy egy gyermekét elvesztő anya hogyan képes megbirkózni tinédzser fia halálával, miközben a férje a munkába temetkezik, egy régi barátnője felbukkanásával pedig egyszer úgy érzi, képes visszatérni a hétköznapok körforgásába, máskor pedig mélyebbre zuhan, mint valaha. Valaki pedig nagyon azon mesterkedik, hogy az utóbbiból éljen át minél többet, amíg meg nem bűnhődik egy régi tettéért. 

Mary McCluskey: Tolakodó érzelmek
Alexandra Kiadó
2990 forint

Kat és Scott megpróbálják feldolgozni életük legnagyobb tragédiáját, egyetlen fiuk halálát. Scott beleveti magát az ügyvédi munkába Los Angeles-ben, de a felesége továbbra is inkább otthon tölti a napjait, mert nem tudja összeszedni magát a megrázkódtatás után.

Váratlanul felbukkan a csodaszép és rámenős Sarah Cherrington, Kat régi ismerőse Angliából, és Hamiltonék házassága válságba kerül. A dúsgazdag Sarah mindent megkapott az élettől, amire addig vágyott. Van azonban még valami, amit el akar érni, és a házaspár hamar belekeveredik Sarah ördögi játszmáiba.

Bejelölt valaki a Facebookon, aki 25 éve halott - vagy mégsem az?

Az Ismerősnek jelölt Laura Marshall első regénye, de már a borítón csepegtetett alapsztori is annyira felkeltette a krimirajongók érdeklődését, hogy hónapok óta azt vártuk, mikor jelenik meg végre magyarul is. Nem csoda, hogy a 2016-ban megjelent könyv világszerte több mint 500 ezer példányban kelt el. Mesterien csepegteti az információkat a főszereplő negyvenes, elvált, kisgyerekes Louise 2016-os, jelenlegi életéből és 1989-es visszaemlékezéseiből, miközben az időbeli ugrásokat egy olyan személy gondolatai törik meg, akinek a személye az utolsó oldalakig rejtély marad - vajon ő Maria, vagyis az a személy, aki halottá nyilvánítása után lett belőle?

 

Laura Marshall - Ismerősnek jelölt
21. Század Kiadó
3699 forint

Maria ismerősnek jelölt a Facebookon. Csakhogy Maria több mint 25 éve halott. Vagy mégsem? 

Louise a negyvenes éveiben járó, elvált anya, egyedül neveli négyéves fiát, és belsőépítészként a saját vállalkozását vezeti. Az egyedülálló szülők elfoglalt, küzdelmes életét éli. Egy napon szívdermesztő e-mailt kap. Maria, a volt osztálytársa ismerősnek jelölte a Facebookon. Csakhogy Maria több mint 25 éve halott. Vagy mégsem? 

Az 1989-es végzős középiskolás évfolyam osztálytalálkozóra készül, így Louise felveszi a kapcsolatot a volt osztálytársaival, hogy kiderítse, őket is bejelölte-e Maria… A múlt hirtelen nagyon is valóságossá válik, újra felszínre kerülnek a régi titkok, hazugságok, féltékenységek és elfeledett sérelmek. De vajon megjelenik-e Maria az osztálytalálkozón? Megoldódik-e a több évtizedes rejtély? 
Ezt is szeretjük