50 méter mély üreg nyílt Szibériában: földöntúli látványt nyújt a kráter

Elképesztően néz ki a kráter, ami Szibériában keletkezett.

kráter
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy több mint száz méter átmérőjű kráter keletkezett a napokban a Jamal-félszigeten. Ilyen jelenséget már 2014-ben is tapasztaltak Észak-Szibériában, ám az üreget ezúttal véletlenül vette észre a Vesti Yamal tévécsatorna stábja, akik éppen egy forgatási helyszínre igyekeztek helikopterrel - írta a The Siberian Times.

Hatalmas kráter a fagyott talajban

Miután észlelték a hatalmas krátert, kutatócsoport is érkezett a helyszínre. A vizsgálatok során megállapították, hogy a fagyott földréteg alatt képződő metángáz-felhalmozódás okozhatta a robbanást. Dr. Evgeny Chuvilin, a kutatás vezetője szerint ilyenkor mutatkozik meg igazán a természet mérhetetlen ereje.

Az úgynevezett permafroszt - magyarul örökfagy - többek között a tundrán található. Az ilyen talaj alsóbb rétegeiben gázzal teli üregek keletkeznek. Ezek a nagy nyomás alatt álló gázbuborékok, amik 5-10 méter vastagságú talajréteg alatt találhatók, idővel kitágulnak, majd felrobbannak.

Ez már a 17. ilyen kráter az elmúlt évekből, ami azzal is magyarázható, hogy a fagyott talajréteg folyamatosan olvad a globális felmelegedés hatására. Ám azt, hogy pontosan mi áll a jelenség hátterében, jelenleg is vizsgálják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kutatók úgy vélik, nem kizárt, hogy a Jamal-félszigeteken működő olajfúrók is beindíthatták a kitöréseket. Egyesek szerint a térséget ökológiai katasztrófa fenyegeti, mert előfordulhat, hogy a buborékok gázvezetékeknél, lakóövezeteknél robbannak fel. Számos területen tudomásuk van olyan metángáz-üregről, mely körbe van véve gázvezetékekkel.

Így néznek ki a szibériai kráterek képeken

A jelenség nemcsak rémisztően fest, de úgy tűnik, valóban aggodalomra ad okot, hiszen a globális felmelegedés egyik következményéről van szó.

(A kiemelt kép illusztráció, egy 2015-ben keletkezett kráter látszik rajta. Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük