100 ezer forintos bírságot is kaphatsz, ha nem vigyázol
Így büntetnek a közutakon
Sokba fájhat, ha nem tartod be a közúti előírásokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem véletlen, hogy az autóvezetést olyan sok KRESZ-szabályhoz kötik, hiszen a legapróbb kihágás is emberéleteket sodorhat veszélybe.

Ennek megfelelően a büntetést sem lehet könnyen megúszni, az anyagi felelősségre vonás még a legcsekélyebb dolog, ami történhet, ha kevésbé vagy szerencsés, akkor akár a jogosítványod is bánthatja a szabálytalanságot.

Amikor azonnal elvehetik a jogosítványt

Három olyat eset van, amikor a hatóságok azonnal, még a helyszínen bevonhatják a jogosítványt. Az egyik, ha közúti veszélyeztetés vagy közúti baleset során maradandó fogyatékosságot, halált, kettőnél több ember halálát vagy halálos tömegszerencsétlenséggel járó közúti balesetet okozol.

A másik eset az oly gyakran emlegetett ittas vezetés: a Btk. szerint ha bódult állapotban ülsz a volán mögé, bűncselekményt követsz el.

A harmadik eset a vezetői engedély hamisításához, illetve az azzal való visszaéléshez köthető. Ha felmerül a gyanú, hogy a vezetői engedélyed körözés alatt áll, ha nem te vagy az okmányban feltüntetett gépjárművezető, vagy ha láthatóan rongálódott a jogosítványod - például javítás jelei észlelhetőek rajta -, akkor a rendőrségi szervek azonnal elvehetik a papírokat. Már csak emiatt is érdemes a jogosítványt valamilyen műanyag tokban tartani, nehogy megsérüljön a felülete.

Bevont vezetői engedély

Abban az esetben, ha a hatóság nem veszi el a helyszínen a jogosítványod, a lakóhelyed szerinti okmányiroda válik hivatalos végrehajtóvá - természetesen rendőrségi intézkedésre. Ilyenkor - jellemzően az eljárás megindítását követően - az okmányiroda azonnali hatállyal visszavonja a vezetői engedélyt, és azt a közlekedési nyilvántartásba is felvezeti. A bevonás pedig mindaddig tart, amíg a büntetőeljárás jogerősen a végére nem ér.

Ezt kizárólag úgy lehet érvényteleníteni, ha a megfelelő indoklással, méltányosságot kérve fordulsz az illetékes ügyészséghez, bár ebben az esetben is csak ideiglenesen kaphatod vissza a jogosítványodat. Ráadásul csak ritkán fogadják el a méltányossági kérelmeket.

Több százezredbe is kerülhet

Persze nem minden esetben jár a kihágás és a jogosítvány bevonása együtt, ha szerencsés vagy, akkor csupán - értsd idézőjelben - a büntetést kell megfizetned, aminek összege a szabálysértéstől függően néhány tízezer forinttól akár százezerig is terjedhet.

Szeszes ital fogyasztása esetén, az alkohol koncentrációjától függően a bírság 30-50 ezer forintot jelenthet. Az elsőbbség és az előzés szabályainak megsértéséért 20 ezer és 30 ezer forint közötti összeget számolhatnak fel a hatóságok.

Az engedély nélküli vezetés büntetése 40-90 ezer forintba is belekerülhet. A kisebb fokú szabálysértések 20-40 ezer forintot jelentenek, kivétel ezek közül a mozgássérült-parkolóhely jogosulatlan használata, mely 100 ezer forintba is kerülhet. A jogszabályi rendelkezéseket és az ebből fakadó bírságok mértékét ide kattintva böngészheted át.

Ezt is szeretjük