Siralmas állapotban vannak a magyar utak: meg sem közelítik az uniós átlagot
A genovai autópályahíd-katasztrófa kellett ahhoz, hogy a világ figyelmét a közúthálózatok állapotára terelje.

aszfalt
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szép számmal akadnak olyan hidak és felüljárók hazánkban, melyekre jócskán ráfér a rekonstrukció. Amelyek egyébiránt a hetvenes-nyolcvanas évek környékén épültek, ám az akkori forgalom meg sem közelítette a mostanit.

- Általánosan elmondható, hogy az országos közúthálózat mintegy 52%-a teljes körű felújításra szorul, és nagyjából 10-15%-a az, ami jó vagy megfelelő állapotban van - mondta a Euronews-nak Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

A közutak állapota Magyarországon

Noha az ember lépten-nyomon útépítésekbe ütközik, megoldást sok helyütt csak a teljes újjáépítés jelentene. A Euronews munkatársa mérgelődő sofőrökkel beszélgetett:

- Nemhogy nekünk kellene kifizetni, hanem még visszafizethetnének nekünk ezért az úthasználatért, mert tönkreteszi az autót. Szörnyűséges állapotban van az M1-es - mondta egy autós.

A megnövekedett gépjárműforgalom viszont nagyobb adóbevételt is jelent, hiszen ezáltal több a súlyadó, több a bevétel a benzinárba épített adókból, az autópályák mellett pedig ma már a főutak is fizetősek.

Magyarország a huszadik helyen áll

- A közúti infrastruktúra minőségének listáján az EU tagállamai közül Magyarország a huszadik helyen áll. A tíznapos autópálya-matrica díját jövőre több mint 15%-kal emelik, sőt, drágul az e-útdíj is. Az M1-es és az M3-as bizonyos szakaszai nem tükrözik, hogy milyen súlyos bevételt jelent az államnak a közlekedés. Ahogy az sem, hogy Magyarország az infrastruktúra fejlesztésére hatalmas uniós támogatásokat kapott 2004-es csatlakozása óta - ezek már Zách Dániel közlekedési szakértő szavai.

A cikk az ajánló után folytatódik

Minden előjel nélkül szakadt le az autósok alatt a híd

Leszakadt az A10-es autópálya egyik hídja az olaszországi Genova közelében, a baleset halálos áldozatainak száma 43.

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük