Hihetetlen, mire használja a polgármester a közmunkásokat!
És szerinte minden jogszerű
Nem ez az első eset az országban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hatékonyabb a bevándorlókat kötelezően szétosztó uniós kvóta elleni aláírásgyűjtés, ha azt közmunkások végzik - gondolta a Somogy megyei Jákó polgármestere, és ki is adta a feladatot.

Jákó fideszes polgármestere, Kovács János a sonline.hu-nak azt mondta, magához közel állónak érzi a kormány céljait a bevándorlás kérdésében, ezért tartotta fontosnak, hogy meglegyenek az aláírások.

A polgármester elismerte, hogy ő maga hívatta be a feladatra kiválasztott két asszonyt, és megkérdezte, megcsinálják-e neki az aláírásgyűjtést? A két hölgy állítólag azt válaszolta, akár éjjel kettőkor is állnak a faluvezető rendelkezésére. A polgármester erre megkérte az asszonyokat, hogy menjenek be a helyiekhez, és írassák alá az íveket, ha tudják.

Az esetet névtelenül bejelentő helyi lakos szerint nem az a baj, hogy a Fidesz aláírásokat gyűjt, hanem hogy ez nem a közmunkaprogram része. Ezért a munkaügyi központban is megkérdezi: bejelentették-e ezt a tevékenységet?

Szabadságot kaptak a gyűjtés idejére

Kovács János polgármester szerint azonban a dolog teljesen jogszerű, mert az asszonyok nem munkaidőben gyűjtötték az aláírásokat, hanem szabadságot kaptak arra a délutánra. És ők maguk is csak otthon írták alá az ívet.

Hasonlóval érvelt a tavalyi választások előtt Jászapáti szintén fideszes polgármestere, Pócs János is, amikor kiderült: a város egyetlen közterület-felügyelője önkormányzati autóval gyűjtötte az aláírásokat Pócs János támogatására. Jászapáti polgármestere akkor azt mondta, a férfi szabadságot vett ki arra a napra, hogy szignókat gyűjtsön, márpedig az önkormányzat által közfoglalkoztatott személyek munkaidőben nem, de szabadidejükben önkéntesen segíthetik a Fidesz aláírásgyűjtését és kampányát. Ő - mint a település vezetője - pedig ezt az önkéntes segítséget nagyon szépen köszöni.

Csak annak jut közmunka, aki nincs rosszban a polgármesterrel

A közfoglalkoztatottak jelentős része erősen ki van szolgáltatva a településvezetőknek: ők döntik el ugyanis, kiknek adnak közmunkát és kiknek nem. Márpedig az országnak azokon a részein, ahol nincs elegendő munkahely, a közmunka létkérdés, és akire megharagszik a polgármester, az biztosan elesik ettől a lehetőségtől is.

Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt, Szigetváry Zsolt

Ezt is szeretjük