Ez nem jött össze a kormánynak: mikorra lehet egymillió új munkahely?

Sehol sincs az ígért egymillió új munkahely.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a Fidesz talán legszélesebb körben ismertté vált 2010-es választási ígérete szerint egymillió új munkahely jön létre 2020-ra, ehhez ma sem vagyunk sokkal közelebb, mint akkor. Csak az elmúlt másfél hétben 3500 dolgozó elbocsátását jelentették be, ráadásul százezer ember esett ki a közmunkaprogramból.

A javuló tendenciák csak játék a számokkal, ilyen tempóban 16 év múlva lesz egymillió új munkahely az országban a 2010-es állapothoz képest.

3500 ember került az utcára egy hét leforgása alatt

Egy hét, 3500 munkahely mínusz. A Nokia komáromi gyárában nagyjából 1800 ember dolgozik, akiknek fokozatosan megszűnik a munkahelye, mivel a Microsoft tulajdonában álló cég teljesen bezárja magyarországi egységét. A Magyar Telekom Nyrt. 1700 dolgozójának mond fel költséghatékonyságának és versenyképességének javítása céljából.

Áprilisról májusra 113 ezer ember került ki a közmunkaprogramból. A Policy Agenda elemzéséből kiderül, hogy a kormány a választások előtti időszakokra tervezi be a közmunkások számának felduzzasztását. A tanulmány szerint nem is lehetne folyamatosan annyi közfoglalkoztatott, mint áprilisban volt, illetve az októberi önkormányzati választás előtt lesz, hiszen nincs rá keret a költségvetésben.

Bár a kivonuló multik mellett betelepülők is akadnak, ebből nem lesz meg az egymilliós szám. Májusban 2,5%-kal dolgoztak többen a versenyszférában, mint egy évvel azt megelőzően. Bár ekkor egy hónap alatt ezren kaptak új állást ebben a szektorban, most ha fokozatosan is, de három és félszer ennyien veszítették el munkájukat.

Bár Orbán Viktor imád átadni, és erre alkalma is van, sokat nem dobott a munkahelyek számán a számos szalagátvágás. Nézegess képeket a miniszterelnökről második kedvenc tevékenysége közben!

2060-ra lehet meg az egymillió új munkahely

Láthatóak a nagyságrendi eltérések. Míg egyik hónapról a másikra a közmunkások száma százezerrel nőhet vagy csökkenhet, a versenyszférában ilyen nagy számokról nem beszélhetünk. Ezért aztán főként a kormány aktuális döntései javítják vagy éppen rontják a statisztikákat. Az évben átlagosan havonta 170 ezer közmunkás lehet egyszerre munkában a Policy Agenda elemzése alapján. Ez egyenlőtlenül oszlik meg a parlamenti és a helyhatósági választások előtti felduzzasztás miatt. Ráadásul a közmunka nem megoldás. A háromtól nyolc hónapig tartó szerződések alatt a közmunkás havi nettő bére 50 és 71 ezer forint között változhat.

Tavasszal Magyarországon összesen 4,1 millió ember állt munkaviszonyban, mely rendkívül imponáló adat. Csakhogy ebben benne volt az a 113 ezer közmunkás, aki azóta elveszítette ezt a lehetőségét is. 2010 tavaszán, a Fidesz kétharmados sikere előtt 3,7 millióan dolgoztak hazánkban. A közmunkások nélkül ez azt jelenti, hogy négy esztendő alatt kétszázezer új munkahely jött létre. Ilyen ütemben nem 2020-ra, hanem nagyjából 2030-ra lesz meg az egymillió új munkahely.

Képek: MTI/Krizsán Csaba

Ezt is szeretjük