Középkori recept hajhullás ellen: bizarr módszerrel küzdöttek a kopaszság ellen

A középkori embert ugyanúgy rosszul érintette a hajhullás, mint napjaink emberét.

Középkori hajnövesztő szer
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár napjaink embere hajlamos lehet azt hinni, hogy pár száz éve még mindegy volt, mennyi haja volt valakinek, valójában a középkori férfiak is aggódtak a hajhullás miatt.

Sokak Bingeni Hildegard 12. századi apátnő, tudós, misztikus és zeneszerző aktívan foglalkozott a probléma orvoslásával. Az 1150-es években megírt könyve, mely a lények sokféle természetének bonyolultságára, a tudományra és az orvostudományra összpontosított, egészségmegőrzésről, egyebek mellett hajhullás-megelőzésről is írt.

A középkori hajnövesztő

Hildegard az egyik részben elmagyarázza, a férfiak miért kezdenek kopaszodni. Ő a test hő- és folyadékszabályozásával kötötte össze a dolgot.

Szerinte a kiterjedtebb kopasz folt arra utal, az illető testhője az átlagnál magasabb, ezért az izzadság a fejéből kitolja a haját. Miután azonban a lehelet nedves, az arcon mégis nőhet szakálla az embereknek. A gyér szakállú, de dús hajú férfiakat ezzel szemben alacsonyabb testhőjűnek és terméketlennek tartotta.

Hildegard egy meglehetősen bizarr gyógymódot javasolt a kopaszság, a hajhullás ellen. Úgy javasolta, hogy amikor egy fiatalnak elkezd hullani a haja, vegyen be medvezsírt, majd kis mennyiségű hamut búzaszalmával keverjen össze, és kenje be vele az egész fejét, különösen a hajtőnél. kiesik. A különös kenetet hosszú ideig nem volt szabad lemosni, sőt, a hajmosást magát is kerülni kellett, és időről időre meg kell ismételni az eljárást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

A szer az ígéret szerint a még ki nem hullott hajat megnedvesítette és megerősítette, mivel a medvezsír melege hajnövesztő hatású. A búzaszalmából vagy az őszi búzából származó hamu ugyancsak megerősítette a hajat a tudós szerint, így az nem hullott ki könnyen. 

A bizarr hajnövesztő szert valószínűleg egyetlen mai ember sem próbálná ki. Mindenesetre érdekes a kérdés, vajon a gyakorlatban működött-e a recept.

A középkori omlett receptje

Apropó, receptek: nézz át velünk a középkori konyhákba, és ismerd meg a középkori omlett receptjét! Akár el is készítheted.

Így készült a középkori omlett: bárki elkészítheti a pontos receptet

Elolvasom
Ezt is szeretjük