Itt egy értelmes ötlet a kormánytól!
Már gyerekkorban megtanulnának spórolni
Népszavazás lehet a kötelező pénzügyi ismeretek bevezetéséről.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A következő változás a közoktatásban az életvitelhez szükséges pénzügyi készségek fejlesztése lehet.

Az Országos Választási Bizottság javaslatára népszavazást is tarthatnak arról, hogy az általános iskolákban kötelező legyen a pénzügyre való rálátása a gyerekeknek egy külön tanóra keretein belül. A javaslat a Magyar Közlöny május 22-i számában jelent meg. Az indítványt egy magánszemély nyújtotta be még április 17-én. A bizottság szerint a népszavazásnak nincsen akadálya.

Nem újdonság

A pénzügyi műveltség kérdése nem számít újdonságnak, hiszen már például 2012-ben is foglalkoztak a témával a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara egyik rendezvényén. A résztvevők hangsúlyozták, hogy mennyire fontos lenne a lakosság pénzügyi műveltségének fejlesztése az ország gazdasági teljesítményének előrehaladása szempontjából. A kereskedelmi kamara elnöke, Mikola Gergely szerint a felelős pénzügyi döntések gazdaságunk fejlődéséhez vezetnének, és ez a családok, egyének és az államháztartás szempontjából is kedvezőek lennének.

Tehát lényeges, hogy a gyerekek úgy lépjenek ki az iskolából, hogy tisztában legyenek a vállalkozások működésével, és megértsék, hogy miért kell adót fizetni. Nem beszélve a hitelekről, banki folyamatokról és a mindennapi legegyszerűbb kiadásokról.

Szabadon választható szeptembertől

Az új kerettantervek alapján a diákok szabadon választhatnak különböző tantárgyak közül az óraszámok 10%-ában. A pénzügyekkel kapcsolatos egyik ilyen tantárgy a hetedik évfolyamtól választható gazdasági és pénzügyi kultúra, ami fejlesztené a tudatosságot, megismertetné a diákokat Magyarország gazdasági helyzetével, valamint a jólét és a fenntarthatóság fogalmait. Ezen kívül tanulnának a hitelekről, bankszámlákról, adózás szabályairól, vállalati működésről és a világpiaci kereskedelemről is.

Emellett lehetne külön választani vállalkozással kapcsolatos tantárgyat is, aminek keretén belül az adózást, könyvelést és marketinget ismerhetnék meg a diákok. Az idősebb, 11. évfolyamos korosztály választhatná a közigazgatási és pénzügyi alapismereteket, ami a vállalkozások elindításáról, befektetésekről és a mindennapi pénzügyi feladatokról szólna.

A briteknél is kezdeményezik

Az év elején a britek is kezdeményezték, hogy a bankok tanítsanak hivatalos keretek között pénzügyi ismereteket az iskolákban. Ez a javaslat az oktatási programjuk részét képezi, és legkorábban 2014 szeptemberében vezetnék be. Ennek érdekében a brit parlamentben több mint kétszáz képviselő kampányol.

A részt vevő bankok természetesen nem használhatják fel marketingcélokra az oktatást, illetve nem befolyásolhatnák a diákokat. Ahogy a briteknél, már Magyarországon is tartottak előadásokat a témában különböző középiskolákban, informális keretek között.

Ezt is szeretjük