Ez most vicc? Kötelező lesz szeptembertől az alfa állapot elérése az iskolákban
Változásokat vezetnek be a közoktatásban a tanév elejétől.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Köznevelésért Felelős Államtitkárság újabb változást jelentett be a közoktatásban.

Kötelező jelleggel meditációs gyakorlatokat kell beépíteni a testnevelésórák, illetve egyéb szabadidős tevékenység keretein belül. 

Nem lesz kötelező tantárgy

A relaxációs foglalkozás heti két alkalommal szabadon választható, tehát az iskola eldöntheti, hogy a testnevelésórán vagy egyéb időpontban segítik a diákokat az alfa állapot elérésére.

Több, általunk megkérdezett pedagógus szerint nem arat majd osztatlan sikert, ha a meditáció a foci idejéből farag majd le, és nem is nagyon tudják egyelőre hová tenni a kezdeményezést, valamint a megkérdezett anyukák többsége is kíváncsian várja, mit hoz ki gyermekéből a relaxáció - ha egyáltalán sikerül elérni az állapotot.

A kormány ellenben szeretné, ha a kevésbé stresszes, terhelhető és jobban koncentráló diákok kerülnének ki az iskolapadból - írja az Origo. Lényegében az a cél, hogy akár egyetlen szó is kiváltsa a gyerekekből a lassabb szívdobogást és a nyugalmi állapotot.

Korosztályonként változó technikák

Az alsó tagozatos diákok megtanulnák a relaxációs alapgyakorlatokat, mint az ellazulás vagy az önkontroll, mindezt játékos formában végeznék, mesével és mozgással egybekötve. A felső tagozatban a relaxáció különböző formáival ismerkednének, mint például a feszültség szabályozása. Végül a középiskolásoknak stresszoldó gyakorlatokat kell elsajátítaniuk, aminek segítségével sokkal öntudatosabb és erősebb felnőttekként kezdik el életüket. Amíg az alsósoknál ez napi tíz percet jelent, a középiskolásoknál a testnevelés- vagy egyéb órából akár fél órát is elvehet.

De mit mond a szakértő?

A gyermekpszichológus Bojti Andrea szerint nem biztos, hogy a stressz levezetésére mindenkinek a legmegfelelőbb módszer a közös meditáció, hiszen egy csoportterápia alatt nem mindenki tud megnyílni vagy ellazulni. A meditáció egy módosult tudatállapot, ami majdnem olyan, mintha aludnánk. Ha egy gyereknek például friss haláleset történt a környezetében, vagy otthon bántalmazzák, az alfa állapot eredményezhet szorongást, kiborulást vagy kiszámíthatatlan reakciót. Emellett felmerül a meditációt végző személy szakképesítése is Bojti szerint, hiszen ez egy másik állapotba juttatja az embert, amihez megfelelő szakképesítés és tudás szükséges.

A mozgásterapeuta Tóth Péter kérdésünkre elmondta, hogy ha a stressz csökkentése a cél, akkor ezt más eszközökkel is el lehetne érni, például kevesebb óraszámmal vagy terheléssel. Alapvetően az a lényeg, hogy a cél megfogalmazódjon. Ha a cél valóban a gyerekek lelki nyugalma és koncentrációs képessége, akkor segíthet, ugyanakkor nehéz lesz egy 20-30 fős csoportot egységként kezelni.

- Nem beszélhetünk homogén osztályokról, és a szülők sem biztos, hogy támogatják az ötletet. A közoktatásban sokkal nagyobb problémák megoldásán kellene dolgozni, mint például, hogy legyen elegendő eszköz, pálya vagy tér a gyerekeknek - tette hozzá Tóth Péter.

A tanárok képzése

Főleg a kisebb korosztályban ez kockázatokat is hordoz, hiszen egy alfa állapotba kerülő hatéves gyereknek egy relaxációt elősegítő, rosszul lecsapódó szó vagy történet súlyos lelki sérüléseket okozhat, vagy fájó emlékeket szakíthat fel benne. Éppen emiatt nem mindegy, hogy milyen képesítése van egy meditációt vezető embernek. Ehhez a testnevelő tanárokat meg kell ismertetni minimum az alapokkal. A szükséges 60 órás továbbképzést eddig kétszáz tanár végezte el. Ennek első felében saját élményeket szereznek, második felében pedig megtanulják, hogyan kell továbbadni ezt a fajta tudást.

A pszichológiatudomány kandidátusa, dr. Bagdy Emőke szerint oldani kell a stresszt a diákokban. Alapvetően nem a keleti kultúra alapján vezetik be, hiszen létezik keresztény meditáció is. A gyakorlat lényegében alig különbözik az egyházi intézmények napi rutinjától, miszerint imával kezdik a napot. 

Zárd ki a világot!

A nárd, az édesnarancs és a tömjén egyvelegével nyújt segítséget a Meditation illóolaj, melyet nemcsak meditáláshoz, hanem jógázáshoz és elalváshoz is bátran használhatsz. Ha folyton pörögnek a gondolataid és nehezen tudsz kikapcsolni, ez segíteni fog.

Itt olvashatsz bővebben a termékről.

Promóció

Ez csak az egyik változás, amivel a diákoknak szeptemberben szembesülni kell. Az országosan egységes iskolarendszer kialakítását elősegítő közoktatást átalakító program része többek között a mindennapos testnevelés óra, a kötelező hittan, illetve erkölcstan bevezetése valamint az ingyenes tankönyvek juttatása, amivel a szülők tízezreket spórolhatnak meg.

Ezt is szeretjük