Mácsai Pál és Kovács Kati Kossuth-díjat kapott

Áder János ma adta át a díjakat

Idén Jókai Anna kapta a Kossuth-Nagydíjat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

- Egy közösség erejét nem csak a közös hit, akarat, cél, elszánás és cselekvés jelenti. A jó szóban és a követendő példában rejlő erő legalább ilyen fontos, mert általuk megsokszorozhatjuk teljesítményünket - mondta Áder János államfő pénteken a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadásakor.

Az idei díjazottak ismerik a "mindennek javára lenni" Weöres Sándor-i parancsát, amelynek kiteljesítésében segítségükre lehetett a rákérdezés és rácsodálkozás képessége, a megértés kíváncsisága és az a kitartó konokság is, amellyel igazukhoz és céljaikhoz ragaszkodtak, ami minden teljesítmény igazi mozgatója - hangsúlyozta a köztársasági elnök a Parlamentben mondott beszédében.

Jókai Anna a Nagydíjas

Áder János hozzátette: mindez együtt tette lehetővé, hogy ki-ki a maga területén juthasson el abba a magasságba, amely a mai nap díjazottjait és kitüntetettjeit is méltóvá teszi a közösség elismerésére és megbecsülésére.

Idén Jókai Anna író kapta a Kossuth Nagydíjat. Húsz művésznek ítéltek oda Kossuth-díjat, a Vujicsics Együttes tagjai pedig megosztva részesültek az elismerésben. Széchenyi Nagydíjjal tüntették ki John Lukacs magyar származású történészt, 19-en pedig Széchenyi-díjat kaptak.

A Magyar Érdemrendet 29-en vehettek át. Az elismeréseket Áder János Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök társaságában nyújtotta át. Kossuth-díjat kapott többek között

  • Kovács Kati, Liszt Ferenc-díjas énekesnő
  • Mácsai Pál rendező, Jászai Mari-díjas színész
  • Hámori Ildikó, szintén Jászai Mari-díjas színésznő
  • Snétberger Ferenc, Liszt Ferenc-díjas gitárművész, zeneszerző is.

A politikusok is pihennek néha

Nézegess képeket!

Elolvasom

Jókai Anna tervei

Irodalmi díjat alapít a Kossuth Nagydíjjal járó pénzjutalom egy részéből Jókai Anna író. A pénteken kitüntetett szerző elmondta, hogy jólesik neki az elismerés, hiszen az valódi megbecsülést jelent.

A Kossuth Nagydíjnak "azért is örülök, mert úgy érzem, kipakoltam azt a bőröndöt, amit az élettől kaptam. Ez az elismerés egy szép csat ezen a bőröndön" - fogalmazott az írónő, aki első Kossuth-díját 1994-ben kapta. Nevetve megjegyezte, hogy titokban mindig szeretett volna egy Kossuth-szobrot, amely most az elismeréssel jár, ám húsz éve még "csak" egy kitűzőt kaptak a kitüntetettek.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Megjegyezte: gyermekei hívták fel a figyelmét arra, hogy ő az első női alkotó, aki Kossuth Nagydíjban részesült. "Persze ez nem jelent semmi különöset, sosem szerettem a társadalmat férfiakra és nőkre osztani" - fogalmazott, hozzátéve, hogy nem akar ugyanakkor álszentnek tűnni, ezért bevallja, jólesik neki az elismerés, hiszen az valódi megbecsülést jelent.

Képek forrása: MTI

Ezt is szeretjük