Három ötlet Orbánnak és Ádernek, hogy kinek írjanak üdvözletet
A kormány védekezik
A kormány udvarias, majdnem annyira, mint Tadzsikisztán.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Udvariassági szabály megemlékezni egy ország megalapításáról

A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor és az államfő Áder János köszöntő levelet írt szerdán az iráni államnak a köztársasági forradalmuk 35. évfordulója alkalmából.

Áder János

Az államfő hangsúlyozta, hogy mindkét ország rendkívül nagy erőfeszítéseket tesz az együttműködés érdekében. Orbánon és Áderen kívül az országgyűlés elnöke, Kövér László és a külügyminiszter, Martonyi János is írt néhány köszöntő sort kifejezve reményüket a két ország közötti gazdasági kapcsolatok erősödését. Magyarországon kívül mindössze Tadzsikisztán, Kirgizisztán és Azerbajdzsán államfői köszöntötték az iszlám forradalom évfordulóján Iránt. Khomeini ajatollah és iszlám rezsimje 1979-ben ezen a napon vette át a hatalmat a királyi családtól. Az iráni forradalom győzelme következtében külföldiek ezrei hagyták el az országot.

Iránban egyébként 1979 óta iszlamista diktatúra van a mai napig. Az új rezsim tömegesen végeztette ki az embereket, több 100 politikai és katonai vezetőt. Nem beszélve arról például, hogy a nők a mai napig másodrendű helyzetben vannak az országban, például sok helyen kötelező fekete csadort viselniük az asszonyoknak, de például a nők munkába állása vagy tanulása is problémákat okoz.

Az ellenzék bírálta a köszöntőt

Az államközi kapcsolatokban elemi udvariassági szabály megemlékezni egy ország, jelen esetben a köztársasági Irán megalapításáról - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtökön az MTI-vel. Havasi Bertalan az Iráni Iszlám Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából küldött kormányfői távirattal kapcsolatos ellenzéki bírálatokra reagált.

Február 12-én, szerdán a baloldali összefogás pártjai úgy kommentálták a miniszterelnöki táviratot, hogy Orbán Viktor vezetésével Magyarország egyre gyorsuló iramban iratkozik ki az euroatlanti országok közösségéből, az LMP szerint pedig a miniszterelnök rossz helyen kampányol.

Az iráni nemzeti ünnep alkalmából Áder János államfő is táviratban üdvözölte az iráni népet. A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatósága közleményében szintén azt írta: a diplomáciai udvariasság - immár évszázados - hagyományai szerint nemzeti ünnepük alkalmából azoknak az országoknak a népét, amelyekkel diplomáciai kapcsolatban állunk, az adott ország vezetőihez intézett táviratban vagy levélben köszöntjük. Közleményükhöz csatolták Sólyom László volt köztársasági elnök 2010-ben kelt, az iráni államfőhöz intézett, hasonló tartalmú üdvözlő táviratát is.

Többek szerint kezd már-már veszélyessé válni Orbán Viktor és a Fidesz kelet felé való nyitása, gondolva itt a Vlagyimir Putyinnal való Paksi Atomerő bővítésének ügyében hozott megállapodásra, a kínai látogatására, ami kissé ellentmondó a 2007-ben tartott beszédével összevetve.

Lehetne javasolni még Orbán Viktornak és Áder Jánosnak, hogy köszönsék például a nagyjából 3000 éve háborúban álló Afganisztánt, a pikáns és hajmeresztő esetekben bővelkedő Észak-Koreát, esetleg a keleti nyitás jegyében a türkmén elnököt Berdimuhamedovot.

Kép forrása: MTI / Bruzák Noémi

Ezt is szeretjük