Kóser és vegetáriánus menü az iskolai menzán: így is meg lehet oldani a gyerekek étkeztetését
A menzák egészségtelenek, törvény nincs, az iskolák próbálkoznak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A chipsadó mellé Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bevezettetné a gyorséttermek kínálatát szabályozó törvényt is, amely arra kötelezné a cégeket, hogy kevesebb zsírt és sót használjanak ételeik elkészítéséhez.

A frakcióvezető kijelentette, elképzelhető, hogy a közétkeztetésre is kiterjesztik a szabályokat - az óvodákban, iskolákban kapható, egészségtelen élelmiszerek kiszorítása érdekében.

Erre szükség is lenne, felmérések szerint ugyanis a közétkeztetés hazánkban katasztrofális, az ételek sem mennyiségi, sem minőségi szempontból nem felelnek meg az egészséges táplálkozás követelményeinek.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet épp ezért már egy ideje sürgeti a közétkeztetésre vonatkozó önálló rendelet megalkotását, amely tartalmazza a korcsoportonkénti előírásokat, a diétás étkeztetés előírásait, valamint ezek betartásának ellenőrzési szempontrendszerét a közétkeztetés teljes folyamatában.

A Fidesz-frakció sajtóosztálya arra a kérdésünkre, hogy hogy áll a tervezet, kitérő választ adott. Mint írták, ez irányú kérdésünkre csak a parlamenti időszak kezdetén tudnak érdemben válaszolni.

Pedig az iskola holnap elkezdődik, az étkeztetés pedig zajlik az intézményekben, melyek közül néhány "házon belül" igyekszik megoldani a problémát.
Így tett a 12. kerületi Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium is, ahol mától már egy egészen új rendszer várja a gyerekeket.

Az iskola egy olyan céggel szerződött, amely többféle menüsort kínál a diákoknak, akik - az ételrendeléshez hasonlóan - az interneten, regisztráció után jelölhetik be, hogy melyik nap milyen ételt szeretnének.

Van minden

Steiner László, az iskola igazgatója lapunknak elmondta, míg korábban nem volt választási lehetőség, addig szeptember elsejétől vegetáriánus, kóser, diétás és kalóriaszegény ételeket is rendelhetnek a diákok. Ez pedig sem az iskolának, sem a diákoknak nem kerül pluszpénzbe, sőt, a szolgáltató extraként még felújította az intézmény konyháját és ebédlőjét is.

Az iskolában tíz fő kap ingyenes étkezést, és körülbelül 70 fő az, aki 50%-os kedvezményben részesül. Ingyenes étkezést azok kaphatnak az iskolákban, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek, féláron pedig azok kapják az ételeket, akik három- vagy többgyerekes családban élnek. Ez egyébként nemcsak a 12. kerületben van így, hanem minden intézményben.

A 12. kerületi iskolához hasonló módon próbálta megoldani a problémát az ÁNTSZ is Békésben. A szolgálat Kondoroson, a helyi csárda közreműködésével egy mintaprogramot indított, melynek célja az volt, hogy a helyi közétkeztetésért felelős csárda konyhája olyan menüsort állítson össze a nagyközség gyermekei számára, amely az egészséges táplálkozást segíti elő.

A csárda májusban átírta a korábbi menüt, így már megjelentek olyan ételek, például halak, baromfitermékek, friss gyümölcsök és zöldségek is az iskolai menzákon, amelyek korábban nem szerepeltek az étlapon.

Probléma, hogy sok önkormányzat minimális összegből gazdálkodik, erre viszont az LMP azt találta ki, hogy a menzákon helyben, önkormányzati földeken, közmunkások által megtermelt élelmiszerekből kellene elkészíteni az ételeket.

Így az alapanyagokhoz olcsóbban juthatnának hozzá az intézmények, ami által anyagilag is több lehetőség lenne az egészségesebb ételek preferálására. Az LMP egyébként nyitottnak mutatkozott a Fidesszel való közreműködésben a közétkeztetésre vonatkozó új szabályok kialakításának érdekében.

Ezt is szeretjük