Koronavírus: egyre nagyobb a baj, a fertőzésen átesettek segítségét kérik

Véradásra és plazmaadásra kér a vérellátó szolgálat.

vert-ad
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ismét donorok jelentkezését várja az Országos Vérellátó Szolgálat, a koronavírus-fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében újra vérplazmára van szükség a fertőzésből már felgyógyult betegektől, és véradók jelentkezését is várják.

Az OVSZ keddi közleményében azt írta, folyamatosan nő az igény a speciális plazmakészítményre, ezért arra kérnek mindenkit, aki a járvány negyedik hullámában bizonyítottan átesett koronavírus-fertőzésen, mielőbb jelentkezzen mintavételre, hogy kellő mennyiségű terápiás plazmakészítmény készülhessen. Mintavételre minden véradáson lehet jelentkezni, előzetes bejelentkezés nem szükséges.

Ezenkívül a véradókat is várják. Azt írták: a vérkészlet egyensúlyát egyre nehezebb fenntartani, a megbetegedések miatt a kiszállásos véradásokat nehezebb megtartani, ugyanakkor a kórházi felhasználási igények folyamatosan emelkednek.

A koronavirus.gov.hu kedd reggeli közlése szerint elhunyt 195, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 6390 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Kiemelték: eddig 6 126 420 embert oltottak be, közülük 5 842 885-en a második, 2 515 398-an pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták. A kormányzati portál adatai szerint 1 103 108-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Összesen 34 521 ember hunyt el, a gyógyultak száma 882 659-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 185 928. Kórházban 7596 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 513-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 49 607-en vannak, a mintavételek száma 8 443 744.

Fotók: Getty Images

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Kinek mikor kell a harmadik oltás, és mit kaphat?

A koronavírus elleni harmadik, emlékeztető vakcinával kapcsolatosan számos kérdés felmerülhet. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Ezt is szeretjük