Mától nem kell maszkot hordani a sport- és kulturális rendezvényeken - Helyreállt az időpontfoglaló rendszer is
Bár az időpontfoglaló rendszer összeomlott, az oltottak száma mára elérte a 4 millió főt. Már csak kétfajta vakcinára foglalhatnak időpontot az emberek.

oltás koronavírus pfizer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tegnap reggel összeomlott online időpontfoglaló honlapot, amelyet az Operatív Törzs tájékoztatása szerint "felelőtlen emberek által" terheléses támadás ért, éjszakára sikerült helyreállítani, az informatikai problémák elhárítása megtörtént, ezért szombat reggeltől újra lehet interneten időpontot foglalni - áll a Koronavírus Sajtóközpont közleményében. Igaz, csak már Sinopharm és AstraZeneca maradt.

A tegnap hajnalban meghirdetett rendkívüli oltási akcióban az időpontfoglaló rendszer összeomlása ellenére minden Pfizer vakcina elfogyott, noha a nap szervezettségét éppen az időpontfoglalás és a tájékoztatás hiánya, valamint az órákig tartó sorban állás miatt sokan kaotikusnak értékelték.

Mától nem kell maszkot viselni a sportrendezvényeken

A tegnapi nap végére mégis meglett a 4 millió beoltott, ami azt jelenti, hogy a mai naptól újabb lazításokra számíthatunk. "Oltani, oltani, oltani! Folytatjuk!" - kommentálta ezt Orbán Viktor rövid videójában. A következő szabályok lesznek érvényben mától:

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken. 
  • A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Továbbra is fontos az óvatosság

Bár sokan örülhetnek a nyitás következő lépcsőfokának, az elővigyázatosság továbbra is rendkívül fontos. 1951 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 781 299 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 161 beteg, így az elhunytak száma 27 701-re emelkedett a koronavirus.gov.hu szerint. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 517 026 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 236 572 főre csökkent. 5191 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 621-en vannak lélegeztetőgépen.

Regisztráltál oltásra, de még nem hívtak? Beoltottak, de nem kaptál védettségi igazolványt?

Itt nézheted meg, hogy rögzítve van-e a jelentkezésed, és itt jelezheted azt is, ha már beoltottak, de nem érkezett meg a védettségi igazolványod.

(Borító- és ajánlókép: MTI/Vajda János. Koronavírus elleni oltásra érkező páciensek várakoznak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 30-án.)

Ezt is szeretjük