Megvizsgálták, hogyan fertőz a koronavírus az iskolákban és a munkahelyeken

Modellezték a koronavírus-fertőzés kockázatát irodákban és iskolákban.

Koronavírus-fertőzés kockázata
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Mivel a pandémia miatti karantén feloldása után egyre több munkavállaló és diák tér vissza az irodákba és iskolákba, brit kutatók új modellt dolgoztak ki a levegőben terjedő koronavírus-fertőzés kockázatának előrejelzésére az ilyen környezetben. A Cambridge-i Egyetem, az Imperial College London és a Leeds-i Egyetem kutatói által kifejlesztett modell a levegő szén-dioxid-tartalmából és a jelenlévők létszáma alapján jósolja meg, hogy hány embert fertőzhet meg egy tünetmentes, de fertőző személy.

A modell szerint a jól szellőző, csendes irodákban a legtöbb dolgozó nem valószínű, hogy a levegőben terjedő részecskék révén megfertőzné egymást, a kockázat azonban megnő, ha a helyiség rosszul szellőző, vagy ha a dolgozók olyan tevékenységet végeznek, amely több beszédet igényel. A modell alapján például egy megfelelően szellőző, de zajos telefonos ügyfélszolgálat irodájában minden egyes fertőzött személy két-négy másik személyt is megfertőzhet. A kockázat akkor is megnőhet, ha a fertőzött személy szuperterjesztő. Egy iroda kihasználtságának felére csökkentése negyedére csökkentheti a levegő útján történő terjedés kockázatát.

A rosszul szellőző és nagy kihasználtságú helyiségekben a szén-dioxid-szint magasabb, tehát a szén-dioxid-szint ellenőrzése jelezheti az üzemeltetőknek, hogy hol nagy a kockázata a koronavírus-fertőzés levegőben való terjedésének. Ez alapján be tudnak avatkozni: javíthatják a szellőzést, vagy átalakíthatják a helyiségeket használók létszámát. Paul Linden, a Cambridge-i Alkalmazott Matematika és Elméleti Fizika Tanszék professzora, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy a kereskedelemben kapható szén-dioxid-szintmérőket már telepítik az iskolákban, és egyúttal azt javasolta, hogy a munkahelyeken is telepítsék őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Henry Burridge, az Imperial College London tudósa, a tanulmány társszerzője kiemelte: a modell azt mutatja, hogy a közös használatú helyiségek szellőzésének és kihasználtsági szintjének szabályozásával kezelni lehet a koronavírus és a hozzá hasonló vírusok okozta levegőben terjedő fertőzés kockázatát - olvasható a Cambridge-i Egyetem honlapján. A modellt kidolgozó tudósok az Indoor and Built Environment című folyóiratban publikálták eredményeiket.

Fotók: Getty Images

5 kifejezés a Covid-19 kapcsán, amit sokan nem ismernek

A koronavírus-pandémia egy éve alatt számos idegen vagy új kifejezés bekerült a hírekbe és a közbeszédbe. Kinél jelentkezik a Covid-lábujj, és mi az a citokinvihar?

Kinél jelentkezik a Covid-lábujj, és mi az a citokinvihar? 5 kifejezés a Covid-19 kapcsán, amit sokan nem ismernek

A koronavírus-pandémia egy éve alatt számos idegen vagy új kifejezés bekerült a hírekbe és a közbeszédbe.

Elolvasom
Ezt is szeretjük