A fiatal oroszlánról készült videó az utóbbi hónapok legszomorúbb felvétele
Ismét egy lesújtó példa arra, hogy az ember által termelt hulladék lassan belepi az egész bolygót.

oroszlan
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A napokban felkerült az internetre egy megrázó képsorozat, melyben jegesmedvebocsok egy műanyag zacskó maradványaival játszanak a hóban, valahol a Spitzbergákon, körülbelül félúton Norvégia és az Északi-sarkpont között.

Legutóbb pedig a vadregényes Dél-Afrikában készültek elszomorító felvételek, melyek arra utalnak, hogy a természetvédők kemény erőfeszítései ellenére útban vagyunk egy olyan korszak felé, melyet súlyos és visszafordíthatatlan környezeti hatások jellemeznek.

Környezetszennyezés Afrikában

A kisfilm a Sabi Sand Wildtuin vadrezervátumban készült, és egyértelműen kivehető belőle, amint két fiatal oroszlán - bizonyára játékból - marcangolja a szemeteszsákot. A felvételt Rob The Ranger természetfilmes készítette, szerinte a hulladék valószínűleg a szél, esetleg egy hiéna vagy pávián által került a területre. Merthogy a környéken nincsenek kialakítva normális szeméttárolók, helyette mindenfelé zsákokat helyeztek el a látogatók számára.

A videó első felében az egyik fiatal oroszlán felcipeli magával a zsákot egy kidőlt fatörzsre, miközben társai megpróbálják elvenni tőle. Ezt követően pedig még fogócskáznak vele kicsit. Az operatőr megvárta, míg a falka továbbáll, majd magával vitte a hulladékot.

Nyolcvan műanyag zacskó egyetlen delfin gyomrában

Alig több mint egy hónapja partra sodródott, majd hamarosan elpusztult egy rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin Thaiföldön, boncolása során pedig nyolcvan műanyag zacskó került elő a gyomrából. A BBC beszámolója szerint a hulladék súlya meghaladta a nyolc kilót - valószínűleg zsákméretű is volt közte -, a megemészthetetlen műanyag szeméttől pedig a delfin képtelen volt táplálkozni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Legyél te is a Föld Bajnoka! Vegyél részt az E.ON tudatos kihívásában izgalmas nyereményekért!

Az E.ON által szervezett Föld Bajnokai kihívás célja, hogy megmutassa, apró lépésekkel, közös erővel is sokat tehetünk bolygónk megmentéséért.

Mit kell tenned, hogy részt vegyél a kihívásban?

- Látogass el az eon.hu/egyutt oldalára, nézd meg az aktuális kihívások listáját, és a jelentkezés feltételeit.

- Hat témakör, témánként több kihívás. Rendszeresen érkeznek új fenntarthatósági témákkal, és új feladatokkal, melyek közül legalább egyet kell teljesítened.

- Nyerhetsz Vegital Silver Digital növényi ital készítő gépet, és érdemes több feladatot teljesíteni, hiszen négy, különböző kihívás területről elvégzett feladat esetén részt veszel a fődíjért szóló sorsoláson, ahol egy HECHT EQUIS WHITE  elektromos robogót sorsolnak ki!

#földbajnokai

További részletekért kattints!

Promóció

A tengerek műanyagszennyezése világméretű probléma, a jelenlegi adatok szerint nagyjából 150 tonna úszkál az óceánokban, ami évente nyolcmillióval nő. Vagyis egy évtized múlva a műanyagok tömege nagyobb lehet, mint a halaké. Arról nem beszélve, hogy a szennyeződések mintegy 70%-a nem lebomló műanyag.

Nézd meg ezt is - A szeméthegyek között is élnek emberek 

India évente 5,6 millió tonna műanyag hulladékot termel, sok helyen óriási szeméthalmok között élnek az emberek, és, bár az egyszer használatos csomagolásokat évekkel ezelőtt betiltották, még mindig sokan használják azokat. Képeken mutatjuk, milyen állapotok uralkodnak ott és máshol a világban.

Nyitókép: Pixabay.

Ezt is szeretjük