Korábban kell kelned, ha időben be akarsz érni a munkahelyedre
Belassult a 3-as metró. Az IMF és az EU viszont csúcssebességgel hagyta el hazánkat. Összefoglaló.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az év végén még módosításokat szavaznak meg a különböző törvényekkel kapcsolatban - a 16 éven aluliak és a krisnások nem boldogok, és december 16-ától korábban kell kelni, ha metróval akarsz beérni a munkahelyedre. Az IMF elment, de a képviselők talán megszavaznak maguknak még egy kis pluszpénzt. Heti összefoglaló.

Orbán és Matolcsy üdvözli a Baknszövetséggel kötött megállapodásban érintett pénzintézetek vezetőit. Fotó: MTI, Kovács Tamás

Felügyelet alá a gyerekeket

Kedden szavazott az Országgyűlés a köznevelési törvényhez érkezett módosító javaslatokról. Korábban elfogadtak egy olyan indítványt, amely szerint a gyermekeknek csak négyéves kortól lenne kötelező óvodába járniuk, ám ezt még a zárószavazás előtt korrigálták. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülése után azt közölte, hogy a gyermekeknek - a kormány eredeti javaslatával egyezően - mégis hároméves koruktól kell majd óvodába járniuk - számolt be róla az MTI.

Módosító indítványt nyújtottak be fideszes képviselők a kiskorú gyermekek közterületi felügyeletéről a családok védelméről szóló törvényhez is.

Kőszegi Zoltán eredetileg benyújtott javaslata még azt indítványozta, hogy 14 éven aluliak este nyolc után csak szülői felügyelettel tartózkodhassanak az utcán, a módosítás szerint a 14 éven aluli gyermekek felügyeletéről 22 és hajnali 6 óra között, a 16 éven aluli gyermekek szórakozóhelyen történő tartózkodása esetén a felügyeletről 23 és hajnali 6 óra között kellene gondoskodnia a szülőnek.

Elfogadta kedden a kormány a Munka Törvénykönyvét is, bár az ellenzéki frakciók egységesen nemmel szavaztak. Az új törvény alapján 200-ról 250 órára emelkedik a rendkívüli munkaidő éves korlátja, ágazatonként különböző lehet a minimálbér - számolt be róla az Index.

Tehenekkel a Parlament előtt

Valószínűleg módosítják az egyházi törvényt is, ám ez nem nyugtatta meg a Krisna-tudatú hívőket, akik attól félnek, elveszíthetik a földjeiket, és így a Krisna-völgy is veszélybe kerülhet. A jelenlegi tervezet szerint ugyanis január 1-jétől elveszítenék egyházi státuszukat - hogy azt visszakaphassák, újra pályázniuk kell, ám pályázatukat csak az új törvény életbe lépése után fogadnák el. A mostani szabályozás szerint a köztes időben az egyháznak nem minősülő szervezet földtulajdona az államra szállna. Hogy felhívják a figyelmet az ellentmondásos helyzetre, december 13-án délután kettőkor tehenekkel és zenével vonultak a Parlament, illetve a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épülete elé a magyarországi Krisna-hívők.

Kedden nemcsak a fővárosban vonuló tehenek lassították a forgalmat, azóta érezhetően lassabban közlekedik a 3-as metró is. A vonatok sebességét azért kellett a pálya teljes szakaszán 80-ról 60 kilométer/órára csökkenteni, mert rossz állapotban vannak a sínek, emiatt egyre többször repednek el az alvázak.

Faképnél hagyott az IMF

Orbán Viktor hétfőn még arról beszélt a Parlamentben, hogy 2012 első felében nagy vihar várható Európában, ami Magyarországot sem kerüli el, de a válságot nem mi okoztuk, ezért nincs is okunk rá, hogy változtassunk a céljainkon. Ugyanakkor az ellenzék szerint a válságot jelentős részben az Orbán-kormány hibás gazdaságpolitikája okozta.

Miközben a héten bejelentették, hogy 320 milliárdot szorítanak a jövő évi költségvetésen, és úgy tűnik, sikerült megegyezni a bankokkal a devizahitelesek megsegítése érdekében, a frankhitelesek valószínűleg minimum hangosan felszisszentek, amikor péntek reggel váratlanul elutazott az IMF és az EU bizottsága is.

Azt, hogy miért szakadtak meg a tárgyalások, egyelőre pontosan nem lehet tudni, de az Index információ szerint a bizottság tagjai három kulcskérdésben nem tudtak megállapodni a magyar kormányt képviselő tárgyalópartnerekkel. A hírekre azonnal reagált a piac, és zuhanni kezdett a forint, így a devizahiteles képviselőknek valószínűleg jól jön majd a pluszbevétel, ha megszavazzák a pótlékot a 750 ezres illetményük mellé.

Ezt is szeretjük