5 lerakhatatlan könyv tavaszi estékre: inspirálnak, és felráznak a melankóliából

Lélekemelő olvasmányok az év egyik legkellemesebb időszakára nehéz emberi sorsokról és önismeretről.

no olvas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokakat rabul ejt a szokás, hogy a buszon, a villamoson vagy éppen sorban állás közben előkapják a telefont, és aznap akár századszorra is végigpörgessék a Facebookot vagy az Instát. Ha még keresed a dolog ellenszerét, érdemes kézbe venni a következő olvasmányokat, így eszedbe sem jut csekkolni a telefonod.

Már csak azért sem, mert nagyon változatos művekkel készültünk, melyek nemcsak szórakoztatóak, de mindent elsöprő energialöketet adnak a mindennapokhoz. És most ne a szájbarágós önsegítő könyvekre gondolj, hanem inspiráló, hétköznapi emberekre - vagy éppen macskákra -, akik elszántságukkal és kitartásukkal megváltoztatták a világot. 

Pak Janmi: Élni akartam - Egy észak-koreai lány útja a szabadság felé

Pak Janmi az észak-koreai Hjeszanban született 1993-ban. Ma már Dél-Korea fővárosában, Szöulban él, de hosszú, drámai és kalandos út vezetett idáig. 13 éves volt, amikor az éhezés és édesapja bebörtönzése miatt elviselhetetlenné vált az életük, ezért úgy döntöttek, vállalják a rettenetes kockázatot, és a jeges Jalu-folyón átszöknek Kínába. 

Nem tudták, hogy egyenesen a kínai emberkereskedők karjaiba futnak, akik lesben állva várják a világ talán legkiszolgáltatottabb embereit, az Észak-Koreából menekülőket. Két évig éltek ebben a pokolban, talán még annál is rosszabb helyzetben, mint ami elől menekültek. Majd újra kockára tették az életüket, és a Góbi-sivatagon át egy fagyos éjszakán átmenekültek Mongóliába, ahonnan aztán az útjuk már Dél-Koreába vezetett.

Az Élni akartam amellett, hogy az emberi élni akarás és életszeretet egyszerre olvasmányos és drámai emlékműve, egyedülálló bepillantást enged a mai észak-koreai és kínai élet mindennapjaiba, az ott élők érzelem- és gondolatvilágába.

Tara Westover: A tanult lány

Tara Westover 17 évesen tette be először a lábát iskolai osztályterembe. Előtte Idaho hegyei között, a társadalomtól szinte teljesen elzárkózva élt szüleivel, akik állandóan a világvégére készültek. Tara minden nyáron gyógynövényfőzeteket készített könnyen befolyásolható anyjával, aki a környék bábája és füvesasszonya volt, télen pedig az egyre furcsábban viselkedő apja mellett dolgozott egy roncstelepen. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A lányt soha nem látta orvos vagy védőnő, a vágásokat, agyrázkódásokat, de még a robbanásból származó égési sérüléseket is az otthoni gyógynövényekkel kezelték. A sokgyerekes család annyira elszigetelődött az intézményes társadalomtól, hogy nem volt senki, aki biztosíthatta volna az iskolázatlan gyerekeknek a megfelelő oktatást.

A hegyen túli világ elérhetetlennek tűnt Tara számára. Ám egyik fiútestvére annyit mesélt neki a főiskolai élményeiről, hogy a kíváncsi lány elhatározta, ő is kipróbálja ezt az újfajta életet. Önerőből tanulni kezdett, magát képezve tett sikeres felvételi vizsgát, és hatalmas tudásvágya eljuttatta őt még az óceánon túlra is. A tanult lány felejthetetlen emlékirat egy fiatal, iskolázatlan lányról, aki hátat fordítva különc családjának, útnak indul, és küzdelmes útja során eljut egészen Cambridge-be, hogy doktori diplomát szerezzen. 

Tara Westover: A tanult lány
Partvonal Kiadó.
3990 forint.

Gárdos Péter: Hét mocskos nap  

Mekkora hullámokat vethet egy apró rezdülés a történelem folyamán? Miként kapcsolódhat össze egymást nem is ismerő emberek sorsa? Hét nap, három család és egy viharos évszázad története tárul elénk Gárdos Péter új regényében. 

Vajon mi köze van a Berlinben tanuló, ifjú Szende Pálnak ahhoz a Szvetlana Tureckajához, aki a '30-as évek Moszkvájában egy végzetes estén éppen a szovjet titkosszolgálatot vezető Berija autójába szállt be? Hogyan kapcsolódik az életük a zsidó Bódai Eszterhez, aki '45-ben a budapesti gettóban próbálja túlélni a II. világháború borzalmait?

Gárdos Péter sok szálon futó és több idősíkon játszódó regényéből kiderül, hogyan függnek össze egymással a bagatell jellemhibák és a végletes emberi aljasság, az ártatlan erotikus vágy és a szexuális szadizmus, a kisemberek hétköznapjai és a mindent uralni akaró hatalom törekvései. A Hét mocskos nap az élet apró esetlegességeiről és brutális szörnyűségeiről mesél, miközben azt kutatja, mi mindenen múlhat egy ember élete.

Stéphane Garnier: Macskabölcsesség

Az író művét bátran vehetnénk akár 1+1 akciónak is, hiszen macskabarátok és pozitív megerősítésre vágyók egyaránt örömüket lelhetik benne. Olyan, akár egy igazi lélekbonbon a borús napokon.

A történetet Ziggy, a lassan 15 éves kandúr ihlette, az ő mindennapjain keresztül világít rá Garnier, hogyan élhetsz teljes, örömteli, önálló és szabad életet önmagad teljes valójában. Pont úgy, akár egy macska. További pozitívum, hogy a Macskabölcsesség nem afféle szájbarágós önsegítő könyv, hanem könnyed, humoros, mégis lényegre törő olvasmány.

Stéphane Garnier: Macskabölcsesség
Partvonal Kiadó.
2490 forint.

Dominik Spenst: Hatperces napló

Hat perc. Tudományos kutatások szerint naponta mindössze ennyi kell ahhoz, hogy néhány hónap alatt gyökeresen megváltozzon az életünk. Elsőre talán furán hangzik, de a napló valóban teljes egészében tudományos tényeken alapul, így nincsenek benne sem motivációs beszédek, sem ezotéria.

Cserébe viszont bővelkedik inspiráló idézetekben, feladatokban és történetekben, melyekkel, ha nap mint nap foglalkozol, segít a boldog és kiegyensúlyozott élet elérésében. Sőt, mi több, naplóírás közben nagyszerűen szórakozhatsz, miközben létrehozhatod emlékeid kincstárát.

Dominik Spenst - Hatperces napló
Partvonal Kiadó.
3790 forint.

Tíz tűpontos fotó, ami ismerős lesz, ha tudod, milyen érzés jó könyvet olvasni

A könyv előnye a filmekhez képest az, hogy engedi a fantáziádnak, hogy önállóan elképzelje a leírtakat, szereplőket, helyszíneket. Ezáltal pedig sokkal közelebb érezheted magad a történethez, jobban bele tudsz helyezkedni, így mérföldekkel hatékonyabban ellazít egy kalandos és fordulatokkal teli mű.

Nyitókép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük