Recept nélkül árulták a kokaint a gyógyszertárban: gyerekeknek cukorkát is készítettek belőle
A kokacserje hatóanyagát 1855-ben izolálták.

patika-1900-as-evek-eleje
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Dél-Amerikából származó kokacserje fájdalomcsillapító, energetizáló, éhségcsökkentő hatása már időszámításunk előtt ismert volt. Az indiánok vallási szertartások során fogyasztották a növény leveleit.

Később az orvostudomány is felismerte a kokacserje fájdalomcsillapító hatásában rejlő lehetőségeket, ám azzal még sokáig nem voltak tisztában a tudósok, hogy mennyire addiktív és veszélyes anyaggal állnak szemben.

Kokainos cukorka fogfájásra

A kokacserje hatóanyagát, a benzoil-ekgonin metilésztert 1855-ben izolálta Friedrich Gaedcke német kémikus. Ezt követően széles körben elterjedtté vált alkalmazása a gyógyítás terén. Használták szemészeti műtéteknél, majd orr- és torokműtétek során. Sőt egyes országokban orrmelléküreg-műtéteknél a mai napig engedélyezett a kokain mint fájdalomcsillapító,

Az 1900-as évektől pedig már gyógyszertárakban is kapható lett: a szénanáthától kezdve az emésztési zavarokon át a depresszióig egészen sokféle panaszra volt kapható receptre a kokain, sőt akár recept nélkül is. 1885-ben Amerikában megjelent a patikákban egy gyerekeknek szánt, kokainos fogfájás elleni cukorka is.

A fájdalomcsillapító édességet mindössze 15 centért árulták. Mindez abban az időben történt, amikor még a kóla is tartalmazott kokaint: 1903-ig egy pohár Coca-Colában nagyjából kilenc milligramm kokain volt. Ezt követően azonban már csak kokainkivonás utáni kokaleveleket használtak a kólasziruphoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Köszönhetően a kokain kedvező árának - 1gramm alig 25 cent volt a századfordulón -, becslések szerint 1902-re már 200 ezer kokainfüggő élt az Egyesült Államokban. Elsőként nagyrészt orvosok és gyógyszerészek szoktak rá a szerre, majd a függőség terjedésének felismerésével lassan korlátozták a szer használatát. 1961-ben egy nemzetközi egyezmény tiltotta be rekreációs célú alkalmazását világszerte.

Házi megoldások fogfájásra

Bár a kokainnál kevésbé erős, de nem is addiktív természetes szereket ajánlunk a következőkben - ha hétvégén törne rád a fogfájás.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük