Ködbe burkolózott a magyar város környéke július közepén: csodás fotók készültek

Ködös képek egy nyári hajnalon: nem érdemes kihagyni a látványt.

D  VG20220716012
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt napok, hetek időjárására jórészt a perzselő kánikula, az aszály volt jellemző, és ezek a viszonyok a közeljövőben nem változnak jelentősen az előrejelzések szerint. Az ember ilyenkor nem igazán számít arra, hogy a tomboló nyár közepén egyszer csak ködös tájjal találja szemben magát. Pedig ez a hétvégén előfordult.

Varga György, az MTI fotósa szombat hajnalban Nagykanizsa környékén készített néhány igazán csodálatos felvételt arról, ahogyan sűrű ködtengerbe burkolózott a Zalai-dombság. Bár ehhez a jelenséghez inkább a hűvösebb évszakokban vagyunk hozzászokva, olyan helyeken nyáron is előfordul, ahol éjszakára jelentősen lehűl a levegő a nappali hőmérséklethez képest.

A felszín napközben elnyeli a hőt, amit egy tiszta éjszakán visszaver, így a felszínhez közeli, párás levegő egyre hidegebbé válik. Ha a lehűlt levegő hőmérséklete a harmatponthoz közelít, kicsapódik a benne lévő pára, létrehozva a ködöt. Ez a ködréteg általában gyorsan feloszlik, amint kisüt a nap, és melegedni kezd a levegő. Ilyen körülmények völgyekben jönnek létre a legkönnyebben.

Az MTI fotósának képein jól látszik, hogy a Zalai-Dombság kistájainak völgyeiben pontosan a fenti jelenség volt megfigyelhető szombat hajnalban. A ködtengeren kívül a gyönyörű színeket is érdemes megfigyelni, amit a tompított fény játéka idézett elő a szépséges kora reggeli tájon.

A kiemelt kép a Principális-völgyben, Nagykanizsa határában készült. Fotó: MTI/Varga György.

Lenyűgözően szép naplementét fotóztak a magyar tó felett

A mesébe illő felvételek a bátonyterenyei Maconkai-víztározónál készültek, amint a felhőket és az eget bámulatos színpompába vonta a lenyugvó nap a tó felett.

Ezt is szeretjük