Ikonikus emlőst nyilvánítottak veszélyeztetettnek: sikertelenül próbálták megmenteni a fajt

A koalák megóvása sürgősebbé vált.

koala-2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Veszélyeztetetté nyilvánította a koalát az ausztrál kormány, miután a kis erszényesek száma visszaesett az erdőirtás és a katasztrofális bozóttüzek miatt. Sussan Ley környezetvédelmi miniszter elfogadta a veszélyeztetett fajok tudományos bizottsága ajánlását arról, hogy a queenslandi, új-dél-walesi és az ausztrál fővárosi területi koalapopulációk védettségi státuszát szigorítani kell.

A szövetségi törvénybe foglalt veszélyeztetettség annak elismerése, hogy az ikonikus emlős megóvása sürgősebbé vált, valamint annak, hogy mióta 2012-ben sebezhetővé nyilvánították, egyetlen ausztrál kormánynak sem sikerült a koalák életkörülményein javítani.

Scott Morrison kormánya január végén rekordösszegű, 50 millió ausztrál dolláros - 11 milliárd forint -, négy évre szóló csomagtervet jelentett be a koalák védelmére, de a természetvédők szerint a pénzkidobás helyett inkább le kellene állítani az erszényesek élőhelyének felhasználását üzleti - bányászati, út- és lakásépítési - célokra.

A pénzt az elpusztult élőhelyek helyreállítására, a koalapopuláció tanulmányozására és a koalák egészségével kapcsolatos kutatások kiterjesztésére fordítják. Az újabb csomaggal 74 millió ausztrál dollárra emelkedik az összeg, amelyet a szövetségi kormány a koalák védelmére fordít 2019 óta - írta a The Guardian online kiadása.

A környezetvédelmi szervezetek régóta érvelnek amellett, hogy szigorítsák a koalák védettségi státuszát. Három szervezet - a Humane Society International - HSI -, WWF-Australia and the International Fund for Animal Welfare - jelölte a kis erszényest a veszélyeztetett státuszra.

A cikk az ajánló után folytatódik

A csak Ausztráliában őshonos fajt az elmúlt évtizedekben megtizedelték az erdőtüzek, a betegségek - köztük a nemi úton terjedő és az emberek körében is ismert klamídia fertőző betegség - és a közlekedési balesetek.

A Vadvédelmi Világalap - WWF - becslése szerint több mint 60 ezer koala pusztulhatott el, sérülhetett meg, vagy károsodott más módon a 2019-20-as bozóttüzekben. A vadon élő egyedek száma egyes becslések szerint nem lehet több 100 ezernél, mások szerint elérheti a 330 ezret is. A koalák főleg a keleti államok eukaliptuszerdeiben élnek, és húszéves életkort is megérhetnek.

Mindenki ledöbbent, amikor kiderült, micsoda valójában a reszkető állatkölyök

A megszeppent kölyökről kiderült, hogy egy igen ritka, veszélyeztetett állatfajhoz tartozik.

Ezt is szeretjük