A tudósok 99,9 százaléka egyetért abban, hogy mi okozta a klímaváltozást: az eredményük nem meglepő

Ma már tudományos körökben is teljes az egyetértés abban, hogy mi felel a klímaváltozásért.

Klímaváltozás oka
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A klímaváltozást a tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység okozta - számolt be erről egy új tanulmány alapján a The Guardian.

Az üvegházhatást okozó gázok hatásának tudományos bizonyossága mára az evolúcióval és a lemeztektonikával kapcsolatos egyetértés szintjéhez hasonló mértékű - állítják a közel 90 ezer, éghajlattal kapcsolatos tanulmányt megvizsgáló szerzők.

Mára szinte teljesen eltűntek a szkeptikus hangok

Ez azt jelenti, hogy a szakértők körében nincs kétség afelől, hogy a fosszilis tüzelőanyagok, például az olaj, a gáz, a szén, a tőzeg és a fa elégetése felmelegíti a bolygót, és szélsőségesebb időjárást okoz.     Egy korábbi, 2013-as felmérés szerint az 1991 és 2012 között megjelent tanulmányok 97 százaléka támogatta azt az elképzelést, hogy az emberi tevékenység megváltoztatja a Föld éghajlatát. Ezt frissítette és bővítette a Cornell Egyetem tanulmánya, amely azt mutatja, hogy a szkeptikus hangok mára szinte teljesen eltűntek, mivel egyre több a bizonyíték a fosszilis tüzelőanyagok elégetése és az éghajlat megváltozása közötti kapcsolatra.

klímaváltozás-oka2
Fotó: Paul Souders / Getty Images Hungary

A 2012 és 2020 novembere között megjelent, lektorált szakirodalom legújabb felmérését két szakaszban végezték el. A kutatók először egy háromezer tanulmányból álló, véletlenszerű mintát vizsgáltak meg, és ezek között mindössze négy olyan cikket találtak, amely kételkedett abban, hogy a klímaváltozást az ember okozta. A második fázisban a 88 125 tanulmányt tartalmazó teljes adatbázisban kerestek rá olyan, az éghajlatváltozással kapcsolatos szkepticizmushoz kapcsolódó kulcskifejezésekre, mint például a "természetes ciklusok" vagy a "kozmikus sugárzás".

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

A szűrés segítségével 28 tanulmányt találtak, amelyek mind kisebb folyóiratokban jelentek meg. Az Environmental Research Letters című folyóiratban kedden közzétett tanulmány szerzői szerint eredményeik azt jelzik, hogy a szakértők körében a szkepticizmus mára eltűnőben van.     

- Az ügy ténylegesen lezárult. A tudományos közösségben nincs már olyan tekintély, aki kételkedne az ember okozta éghajlatváltozásban - jelentette ki a tanulmány vezető szerzője, Mark Lynas, a Cornell Egyetem vendégkutatója. Ez egybecseng az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) augusztusban közzétett véleményével, amely szerint "egyértelmű, hogy az emberi tevékenység hatása melegítette fel a légkört, az óceánokat és a szárazföldet".

Hová kell dobni a hungarocellt? 10 egyszerűnek tűnő, de fogós kérdés a háztartásból

Mennyire ismered a szelektív hulladékgyűjtés szabályait?

Hová kell dobni a hungarocellt? 10 egyszerűnek tűnő, de fogós kérdés a háztartásból

Kvíz!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük