A Gyurcsány-korszak után kell kitakarítani

Ezzel takarózik a Klik?

Az állami intézmény reagált a súlyos vádakra, és megint az ellenzékkel takaróznak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

- A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál - Klik - végzett vizsgálat célja a főbb problémakörök beazonosítása és a szükséges változtatások megfogalmazása volt, javaslataim közül számosat már be is építettek a Klik működésébe - szögezte le Szabó Balázs, a Klik korábbi miniszteri biztosa az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A volt miniszteri biztos közleményében emlékeztetett rá: a Klik szervezetét és működését egy 2013-as Emmi-utasítás alapján független miniszteri biztosként vizsgálta meg, és határozta meg az eredményesebb és hatékonyabb működéshez szükséges fejlesztési javaslatokat.

Már élnek a javaslatok

- A piaci gyakorlatnak és elvárásoknak megfelelően végeztem a munkámat a Klik elnöke és munkatársai tudomásával és közreműködésével - szögezte le.
Hozzátette, az általa készített jelentés elsődleges célja az adatgyűjtés és a helyzetelemzés alapján a főbb problémakörök beazonosítása, továbbá az azok kezeléséhez szükséges beavatkozási lehetőségek megjelölése volt.

Megjegyezte, a minisztériumi belső használatra szánt jelentésben elkészült egy részletes akcióterv, amely felvázolta a problémát, megoldási javaslatát, a szervezetben lévő súlyát, valamint a hozzá szükséges emberi és pénzügyi erőforrások szükségletét.

- Javaslataimat a köznevelési államtitkárság folyamatosan megvizsgálta, ezek közül számosat beépített a Klik működésébe - írta Szabó Balázs, hozzátéve, hogy reményei szerint további kérdésekben pedig folyamatban vannak javító célzatú intézkedések.

Hiba a rendszerben

A volt miniszteri biztos emlékeztetett arra is, hogy a megbízatás eleve határozott időre, 2013. december 14-ig szólt, és a rábízott feladatot időben elvégezte.
Az Index hétfőn számolt be arról, hogy Szabó Balázs miniszteri biztos a Klik tevékenységét vizsgáló jelentésében azt írta: a szervezet működését hibás gazdasági döntések, valótlanságok állítása, rossz vezetési stílus és a jobbító javaslatok figyelmen kívül hagyása jellemezte.

Ezek voltak a Fidesz pozitív döntései

Nézegess képeket!

Elolvasom

A jelentés személyesen az elnököt hibáztatja a 2013-as gazdálkodás szakszerűtlenségéért és a szervezet 2014-es költségvetésébe kódolt, az év végére akár 50 milliárdosra duzzadó hiányáért is - írta az internetes lap.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési államtitkársága az MTI-nek küldött közleményében a cikkre úgy reagált, hogy a minisztériumi átvilágítás a Klik hatékony működését segíti, a központ elnöke pedig változatlanul élvezi a miniszter bizalmát. A Fidesz szerint a kormány a Gyurcsány-korszak hozzá nem értésével és hazudozásival ellentétben az oktatási rendszer működésének folyamatos javításán, a hibák feltárásán és kijavításán dolgozik.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Nincs szükség a Klikre?

A Jobbik a jelentésre reagálva azt követelte a kormánytól, hogy nevezzék meg a felelősöket a Klik pazarló és törvénytelen elszámolással működő gazdálkodása miatt, és jelezték, feljelentést tesznek okirat-hamisítás, számviteli fegyelem megsértése és költségvetési csalás gyanúja miatt.

Az LMP szerint egyértelmű, hogy a jelentés alapján a Klik feladatai elvégzésére alkalmatlan elnökének és a köznevelésért felelős államtitkárnak egyaránt le kell mondania. A párt emellett közérdekű adatigényléssel fordult Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez, hogy teljes egészében váljon hozzáférhetővé a Klikről készült jelentés.

A baloldali összefogásban részt vevő pártok oktatáspolitikusai a jelentésre reagálva tudatták: véleményük szerint a Klik drága és rosszul vezetett intézmény, nincs rá szükség, ha kormányra jutnak, megszüntetik. A Magyar Liberális Párt is jelezte: a kormányváltás után kezdeményezni fogja a Klik felszámolását és az iskolák visszaadását az önkormányzatoknak

A Demokratikus Koalíció - DK - azt követelte, hogy azonnal váltsák le Marekné Pintér Arankát, a Klik vezetőjét. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete - PDSZ-  szerint pedig a köznevelési államtitkárság figyelmen kívül hagyja a tényeket, csak saját álláspontját szajkózza a Klikről készült jelentéssel kapcsolatban.

Ezt is szeretjük