Kivezetik az élelmiszerárstopot? Erre kérték a kormányt
Az élelmiszerárstop kivezetésére kéri a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség.

DBZOL20220201001
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az élelmiszerárstop kivezetésére kéri a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, mert úgy vélik, hogy az intézkedés nem érte el a célját, írja az Index az ATV Híradója alapján.

A hatósági ár okozta nyomás miatt 2022-ben nagyjából négyezer üzlet zárhatott be.

Kivezethetik az élelmiszerárstopot?

Komoly pluszterheket jelent a kereskedőknek, hogy az élelmiszerárstop alá eső termékeket 2021. október 15-ei árakon kell tartaniuk a boltoknak. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség ezért az szeretné, hogy a kormány minél előbb szüntesse meg az árstopot. 

DBZOL20220201003
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta az ATV Híradójának, hogy az árstop okozta nyomás miatt az egyik 19. kerületi áruházban lévő élelmiszerbolt végleg bezárt, amely a magyar kereskedők egyik zászlóshajója volt.

- Nagyon komoly kezdeményező tárgyalásokat szeretnénk a kormánnyal e tekintetben, a döntéshozókkal elérni, mert nem tartható már április 30-ig sem ez a nyomás, ez a veszteség. Úgy gondoljuk, hogy miután nem ért célt maga az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek tekintetében, kérjük a kormányt, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki - fogalmazott Neubauer Katalin.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója azt is elmondta az ATV-nek, hogy nagy terhet jelent a kereskedőknek az ársapka, mert nekik kell kifizetniük a beszerzési és fogyasztói ár közötti különbözetet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakember szerint a legnehezebb helyzetben a vidéken működő kis- és családi vállalkozások vannak, hiszen a nagy üzletláncok szét tudják osztani a több ezer termékükön az árstop okozta veszteségeket, a kisboltok viszont nem.

- A tavalyi első félévben több mint kettőezer kiskereskedelmi bolt zárt be, a második félévben minden bizonnyal folytatódott ez a kedvezőtlen tendencia, tehát tavaly akár több mint négyezer kisbolt is bezárhatott - fogalmazott a Híradónak Hornyák József, a Portfolio makroelemzője. Hornyák szerint kedvező változás idén sem várható, mivel a szakértők 2023-ban az eddiginél is magasabb inflációt jósolnak.

7 mellbevágóan őszinte kép a világ problémáiról - Elgondolkodtató rajzokat készít a művész

A világ egyenlőtlenségeit jeleníti meg grafikáiban a művész, ami fontos problémákra hívja fel a figyelmet.

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

Ezt is szeretjük