Csak az örül az árstopnak, aki nem lát mögé: így hat valójában az inflációra a szakértő szerint
A pénzügyi szakértőt kérdeztük, hogyan hat az árstop az inflációra.

GettyImages-1303924236
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2021 őszén a kormány átmenetileg árstopot vezetett be néhány alapvető élelmiszerre, a kristálycukorra, a búzafinomlisztre, a finomított napraforgó-étolajra, a házi sertéscombra, bizonyos csirkehúsokra, valamint a 2,8%-os UHT-tejre. 2022 novemberében a sor bővült, az árkorlátozást a tyúktojásra és az étkezési burgonyára is kiterjesztették.

Noha sokan nagyon örülnek az árstopnak, hiszen a sorolt élelmiszerek olcsóbban szerezhetők be, felmerül a kérdés, milyen hatással van mindez más termékek árára, és nem veszítünk-e egészében többet, mint amennyit nyerünk az árstopon. Kérésünkre Gergely Péter, a Biztosdöntés.hu pénzügyi szakértője elemezte, hogyan hat az árkorlátozás az inflációra.

- A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint idén novemberben átlagosan 22,5 százalékkal magasabb árakkal találkoztunk a boltokban, mint egy évvel korábban. Az emberek ennél magasabbnak érezhetik a pénzromlás ütemét, hiszen a családi költségvetések legjelentősebb tételeit kitevő élelmiszerek ára közel 44 százalékkal drágult, a háztartási energiára pedig kétharmadával több pénzt kell fordítanunk, mint egy évvel ezelőtt - foglalta össze a jelenlegi helyzetet elöljáróban a szakértő.

Ezzel is karcsúsodik a pénztárca

Az árstop bevezetése több szempontból is tizedeli az emberek pénztárcáját. Ezekre sokan nem gondolnak, csak meglepődve tapasztalják, hogy az árstop dacára is sok pénzt költenek.

- Azzal, hogy számos kiskereskedelmi egységben korlátozzák az árstopos termékek egyszerre megvásárolható mennyiségét, önmagában nem okoznak komolyabb gondot, hiszen az árstop hangsúlyozottan a mindennapi fogyasztást, és nem a felhalmozást kívánja támogatni. Más kérdés, hogy a korábbi vásárlói szokásokat így a sutba kell dobni, hiszen nem tudunk egész hónapra előre bevásárolni például tejből vagy csirkehúsból. Ez egy másik oldalon üthet vissza a takarékosságra.

Azzal ugyanis, hogy a mennyiségi korlátozás az embereket időről időre visszatérésre kényszeríti a boltokba, azzal is jár, hogy a többszöri látogatás miatt növekedik az úgynevezett impulzusvásárlások kísértése. Statisztikailag kimutatható, hogy egy-egy bolti vásárlás során 1-3 olyan termék is bekerül a kosarunkba, amit eredetileg nem terveztünk megvásárolni - ez bizonyosan nem tesz jót a pénztárcánknak - magyarázza a szakértő.

Feminashop termékajánló
Ajánló ID:
A cikk a hirdetés után folytatódik: igen

Az árstop hatása az inflációra

A szakértő úgy véli, segítséget jelenthet az, hogy több alapvető élelmiszerre a kormány árstopot hirdetett, hisz ezek a termékek így nem vesznek részt a drágulásban, ugyanakkor az árstop negatív hatással lehet az inflációra, mert a kereskedők a többi termék árát emelik meg az árstop okozta veszteségük miatt.

- Sokan a kereskedőkre haragszanak azért, mert az árstopos termékeken elszenvedett veszteségeket átterhelik más, a boltban kapható termékekre, amelyeknek az ára így az egyébként indokoltnál is jobban nő. Ez valamilyen szinten természetes válaszlépése a kiskereskedelmi szektornak. A problémát az jelenti, hogy ezek az átárazódások az amúgy is emelkedő termékárakat tovább emelik, és így hozzájárulnak az infláció növekedéséhez, amely ellen az árstoppal próbálják védeni a sérülékeny vásárlókat. A fentiek miatt fontos észben tartani, hogy az árstopot a kormányzat is átmeneti intézkedésként jelentette be - mondja a szakértő.

Átmeneti készlethiány

Sokan tapasztalják, hogy az árstopos termékekből, például a kristálycukorból készlethiány van az üzletekben. Sokan a kereskedők számlájára írják ezt a bosszantó jelenséget, holott nem feltétlenül bújik meg szándékosság a háttérben.

- Miközben vannak hírek arról, hogy bizonyos termékek esetében már fellépett hiány, arról eddig nem volt szó, hogy mindez annak köszönhető, hogy bizonyos kereskedők szűkítették volna a kínálatot a stopos termékekből - vélekedik Gergely Péter.

Mi lesz, ha egyszer feloldják?

Jogos a kérdés, vajon hogyan érinti majd az árakat és az inflációt, ha az árstopot egyszer megszüntetik.

- Önmagában az árstopos élelmiszerek árának felengedése a nagy, országos inflációt nem ugrasztaná meg jelentősen, ám a sérülékeny fogyasztók számára komoly gondot jelentene, különösen a rászorulók, nyugdíjasok, nagycsaládosok számára, akikre fontos lenne ez esetben külön figyelmet fordítani - mondja Gergely Péter.

Így spórolj az élelmiszeren anélkül, hogy hiányérzeted lenne

Korábbi cikkünkben ahhoz adtunk tippeket, hogyan vásárolj úgy, mint régen, miközben kevesebbet költesz. Így nem lesz hiányérzeted!

Ezt is szeretjük