Újabb béremelést tervez a kormány: ezúttal ők vannak soron

Több száz fő számíthat magasabb bérre jövő év januárjától. Mutatjuk, hogy pontosan kik.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kiterjeszti a kormány a pedagógus-életpályát a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőkre, valamint a területi gyermekvédelmi szakszolgálatokban dolgozó örökbefogadási tanácsadókra 2016. január 1-jétől - jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteken egy budapesti szakmai konferencián.

Az életpályamodellbe így több százan kerülnek be újonnan, de még így is vannak, akik kimaradnak belőle.

2 milliárd forintért férnek be többen az életpályamodellbe

Balog Zoltán azt is közölte, a kormány megújítja és egységesíti a koragyermekkori fejlesztés rendszerét annak érdekében, hogy a sajátos nevelési igényű fiatalok családjai mielőbb megkapják a szükséges szakmai segítséget.

A programmal kapcsolatos intézkedésekre 2 milliárd forint áll rendelkezésre a jövő évi költségvetésben, ebből a forrásból fedezik egyebek mellett a pedagógus-életpálya kiterjesztését, valamint a pedagógiai szakszolgálatban dolgozók körének kétszáz fővel való bővítését.

A miniszter arról beszélt, a cél az, hogy a családügyi, a köznevelési, az egészségügyi és a szociális ágazat koordinációjával egy területileg és minőségileg is egységes ellátórendszert alakítsanak ki.

Tájékoztatása szerint a pedagógus-életpálya kiterjesztése több mint kilencszáz felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőt, örökbefogadási tanácsadót érint.

A gyógypedagógiai asszisztensek egyelőre kimaradtak

Korábban írtunk arról, hogy bár a pedagógusok életpályamodelljéről szokás beszélni, egyáltalán nem mindenkinek jár a béremelést is magában hordó program.

A gyógypedagógiai asszisztensek - akik egyebek közt az érzékszervi fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkoznak - bére például az utóbbi időben nemhogy nem nőtt, de éppen csökkent.

Ebből tehát látható, hogy még mindig nem fed le minden érintettet a pedagógia területén az életpályamodell, a kormány minden bizonnyal felismerte, hogy ki kell terjeszteni a programot, hogy elejét vegyék annak, hogy tömegével hagyják ott a pályát az érintettek.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Emelkedő bérek és új minősítés

Az életpályamodell 2013 óta az addigitól teljesen eltérő minősítési rendszert hozott, de aminek a pedagógusok leginkább örülhetnek, az az, hogy ennek köszönhetően minden évben nő a bérük. Bár idén már nem kötik az emelkedő minimálbérhez az emelést, így feltehetően szeptemberben kisebb mértékben emelkednek a fizetések, mint 2013-ban és 2014-ben.

A legalacsonyabb bért a kezdő, középfokú végzettségű pedagógus kapja, ő 120 ezer forintos bruttó bérrel kénytelen beérni. A legmagasabb alapbér pedig a mesterdiplomát szerzett, 42-44 éve a pályán dolgozónak jut, aki bruttó 373 702 forintot kap.

Ezt is szeretjük