Furcsa döntést hozott az önkormányzat: tényleg óvodák bezárására készülnek?
Aggódnak a szülők és a szakszervezet is.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Elfogadta a XI. kerületi önkormányzat azt a tervezetet, hogy 23 óvodavezető helyett csak nyolc maradhasson. Újbudai Óvodák Szülő Közössége néven egyesültek azok a XI. kerületi szülők, akik nehezményezik az összevonásokat. Egyesek az óvodabezárások első lépcsőjének tekintik a döntést, mások szerint az önkormányzat így akarja megfogni a pénz, sokan egyszerűen csak a nevelői munka színvonala miatt aggódnak.

De mi oka lehet egy ilyen lépés megtételére ekkora szembeszélben is az önkormányzatnak? Erre kerestük a választ.

23 óvodából nyolcat csinálnak

A kerület színvonalas oktatási rendszerét féltik az Újbudai Óvodák Szülői Közösségét megalapító szülők. Az elmúlt hetekben többször is tüntettek azért, hogy az önkormányzat álljon el tervétől, és ne vonja össze az óvodákat. Az ellenállás nem sokat ért, csütörtökön az önkormányzat elfogadta a tervezetet.

De miről is van szó? Jelenleg 23 óvodát 23 óvodavezető igazgat, ez a szám a jövőben nyolcra csökkenne. Ettől még a szülőknek ugyanabba az épületbe és feltehetően ugyanahhoz az óvónőhöz kellene vinniük gyerekeiket, ahova és akihez eddig is. De akkor mi a probléma?

A szakmai színvonal csökkenésétől félnek

A szülők készíttettek egy szakértői anyagot, amelyet eljuttattak lapunkhoz. Ez alapján leginkább azt sérelmezik, hogy az önkormányzat nem egyeztetett velük, nem tudják, mi lesz a hatása a tervezetnek, ha megvalósul.

Az anyag szerint attól is tartanak, hogy a vezetők központosítása annak az előkészítése, hogy idővel intézményeket szüntessenek meg, és nagy létszámú csoportokba tereljék a gyerekeket a megmaradt intézményekben. Ez utóbbi szerintük a szakmai munka színvonalát rontaná, és megszűnne az a már megszokott, családisnak is nevezhető hangulat, ami a jelenlegi keretek közt fennáll.

Munkahelyek szűnhetnek meg

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke sem tud konkrét indokokról, de azt tudni véli, hogy mik lehetnek a következmények. "Minden központosítás következménye munkahelyek megszűnése" - mondta el lapunknak. Szerinte a jelenlegi óvodavezetők rosszul járnak, mert tagóvoda-vezetők lesznek, tehát csökkentett fizetés mellett kell ellátniuk a vezetői munkát, és a csoportszobában is jelen kell lenniük.

A tagóvoda-vezetők kérdésében engedett egyedül az önkormányzat a nyomásnak, és megváltoztatta a eredeti javaslatot. Eszerint három, hatszáz fősnél nagyobb óvoda esetében az összevonás után három évig nem kell csoportban is dolgoznia a tagóvoda vezetőjének.

A többiek viszont kénytelenek lesznek egyszerre két munkakört ellátni, alacsonyabb bérért.

Az intézmény-összevonások előkészítése zajlik?

Mendrey a szülőkhöz hasonlóan tart attól, hogy fél-egy év múlva csoportok szűnnek meg, és intézményeket vonnak össze. Szerinte az oktatás minősége szempontjából nem mindegy, hogy 20 vagy 30 fős csoportokban vannak a gyerekek. Arra kérdésünkre, hogy mi lehet az önkormányzat célja, azt válaszolta, egyértelműen a spórolás. Bár - tette hozzá - hosszú távon akár költségnövekedéssel is járhat egyes hatástanulmányok szerint a jelenlegi rendszer megbolygatása.

Beszéltünk olyan - nem a kerületben dolgozó, de összevonásokat már átélt - óvodavezetővel is, aki nem tart attól, hogy a következő lépés a tényleges intézmény-összevonás lehet. Szerinte ez nem időszerű akkor, amikor ősszel kötelező lesz hároméves kor felett az óvoda, és egyelőre azt sem tudni, hogy a jelenlegi keretek közt lesz-e elég hely.

Ez lehet a valódi ok?

Forrásunk arra kérdésre, hogy akkor mégis mi a cél, a spóroláson kívül más indokot nevezett meg. Szerinte azzal, hogy 23 helyett jelen esetben nyolc óvodavezetői pótlékot fizetnek csak ki, nem hoz komoly mértékű megtakarítást.

Az ok szerinte inkább az lehet, hogy "az önkormányzatoknál valamiért úgy gondolják, hogy kevesebb vezetővel könnyebb tárgyalni, gördülékenyebb az ügymenet" - tette hozzá. Bár azt is elmondta, hogy személyesen ő ezt nem érti, és nem gondolja, hogy tényleg így lenne. Az óvodáknak azonban előnnyel ez semmiképpen sem jár - tett még hozzá.

Az ügyben kerestük az érintett önkormányzatot is, hogy megtudjuk, milyen érvek mentén hozták meg a döntést, és mit várnak attól, ám cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Ezt is szeretjük