Újabb béremelést tervez a kormány: ezúttal ők vannak soron
Több száz fő számíthat magasabb bérre jövő év januárjától. Mutatjuk, hogy pontosan kik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kiterjeszti a kormány a pedagógus-életpályát a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőkre, valamint a területi gyermekvédelmi szakszolgálatokban dolgozó örökbefogadási tanácsadókra 2016. január 1-jétől - jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteken egy budapesti szakmai konferencián.

Az életpályamodellbe így több százan kerülnek be újonnan, de még így is vannak, akik kimaradnak belőle.

2 milliárd forintért férnek be többen az életpályamodellbe

Balog Zoltán azt is közölte, a kormány megújítja és egységesíti a koragyermekkori fejlesztés rendszerét annak érdekében, hogy a sajátos nevelési igényű fiatalok családjai mielőbb megkapják a szükséges szakmai segítséget.

A programmal kapcsolatos intézkedésekre 2 milliárd forint áll rendelkezésre a jövő évi költségvetésben, ebből a forrásból fedezik egyebek mellett a pedagógus-életpálya kiterjesztését, valamint a pedagógiai szakszolgálatban dolgozók körének kétszáz fővel való bővítését.

A miniszter arról beszélt, a cél az, hogy a családügyi, a köznevelési, az egészségügyi és a szociális ágazat koordinációjával egy területileg és minőségileg is egységes ellátórendszert alakítsanak ki.

Tájékoztatása szerint a pedagógus-életpálya kiterjesztése több mint kilencszáz felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőt, örökbefogadási tanácsadót érint.

A gyógypedagógiai asszisztensek egyelőre kimaradtak

Korábban írtunk arról, hogy bár a pedagógusok életpályamodelljéről szokás beszélni, egyáltalán nem mindenkinek jár a béremelést is magában hordó program.

A gyógypedagógiai asszisztensek - akik egyebek közt az érzékszervi fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkoznak - bére például az utóbbi időben nemhogy nem nőtt, de éppen csökkent.

Ebből tehát látható, hogy még mindig nem fed le minden érintettet a pedagógia területén az életpályamodell, a kormány minden bizonnyal felismerte, hogy ki kell terjeszteni a programot, hogy elejét vegyék annak, hogy tömegével hagyják ott a pályát az érintettek.

Emelkedő bérek és új minősítés

Az életpályamodell 2013 óta az addigitól teljesen eltérő minősítési rendszert hozott, de aminek a pedagógusok leginkább örülhetnek, az az, hogy ennek köszönhetően minden évben nő a bérük. Bár idén már nem kötik az emelkedő minimálbérhez az emelést, így feltehetően szeptemberben kisebb mértékben emelkednek a fizetések, mint 2013-ban és 2014-ben.

A legalacsonyabb bért a kezdő, középfokú végzettségű pedagógus kapja, ő 120 ezer forintos bruttó bérrel kénytelen beérni. A legmagasabb alapbér pedig a mesterdiplomát szerzett, 42-44 éve a pályán dolgozónak jut, aki bruttó 373 702 forintot kap.

Ezt is szeretjük