Így lehet hinni a tankönyveknek? 2 történelmi személy, aki sosem létezett

Sok legenda hamisnak bizonyul az évek során.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Sok legenda hamisnak bizonyul az évek során.

Olykor még az írásos bizonyítékok sem jelentik azt, hogy egy múltbéli esemény valóban úgy történt, ahogyan gondoljuk.

A következő két legendás alakról már valószínűleg az iskolában is hallottál, létezésüknek kérdésességét viszont már nem biztos, hogy hozzátették a történethez.

Dugovics Titusz

Dugovics Titusz valóságos hős, ügyes katona és várvédő volt. Hunyadi János becsületes harcosaként ismert, aki életét adta a törökök győzelmének megakadályozásáért.

A legenda szerint 1456-ban a nándorfehérvári csatában úgy akadályozta meg, hogy a törökök saját zászlajukat tűzzék a várra, hogy magával rántotta a halálba az ellenség zászlótartó katonáját.

Számos műalkotást, költeményeket és festményeket ihletett a hősi halált halt Dugovics Titusz figurája, sőt, még iskolát is neveztek el róla, ám az újabb kutatások szerint a férfi nevét csak az 1800-as években kapcsolták a nándorfehérvári diadalhoz.

Más vélemények szerint Dugovics egyáltalán nem is létezett, személye és hőstette mindössze Dugovics Imre egykori Vas vármegyei szolgabíró fantáziájának szüleménye, aki az 1820-as évek elején adománylevelet készíttetett magának, mely arra utal, hogy Titusz az őse volt.

A történelem legviccesebb egyenruhái

Íme, hat katonai egyenruha a történelemben, ami inkább mókás, mint tekintélyt parancsoló.

Johanna nőpápa

A legenda szerint  IV. Leó pápa 855-ös és III. Benedek pápa 858-ös uralkodása között egy női pápa is hatalmon volt két éven át, aki férfinak álcázta magát, és János - Johannes Anglicus - néven ismerték őt. Egy körmenet során azonban gyermeket szült, amivel elég csúnyán lebuktatta magát, az ezek után történteknek pedig több változata is van.

Az egyik verzió szerint Johanna és gyermeke is meghalt a szülés során, a másik legenda szerint kolostorba száműzték, egy harmadik változat pedig azt említi, hogy gyermekével és annak apjával - aki állítólag pápai titkár volt - együtt meglincselték, megkövezték és felakasztották. Olyan elmélet is ismert, hogy Johanna fiút szült, aki később püspök lett.

A nőpápa létezése nagy valószínűséggel csak legenda, amely a 13. században született, és egy ismeretlen francia író tollából ered. Bár már alátámasztani és megdönteni is számtalanszor megpróbálták, egyértelmű bizonyíték egyik változatra sincs, de a történészek inkább a kitaláció felé hajlanak.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük