Rejtélyes időkapszulát találtak a magyar kisvárosban: ez volt benne

A Komárom-Esztergom megyei városban ez az első időkapszula, amit megtaláltak.

Kisbér időkapszula
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A Komárom-Esztergom megyei Kisbér főterén nemrég felújítási munkálatok kezdődtek, amely során az első világháborús hősi emlékmű is restaurálásra kerül. A talapzatának elbontása során a munkások különös dolgot találtak május 19-én: egy nemzeti színű szalaggal átkötött időkapszula volt elásva.

A Kemma információ szerint az időkapszulát felnyitották, és két papírtekercset találtak benne, de mivel az időkapszulába víz is került, ezért az egyik teljesen megrongálódott. A másik tekercs bár épen maradt, mivel írógéppel írták rá a szöveget, így a nagy része teljesen lemosódott.

Ez lehetett a papírtekercseken

A lap megkérdezte a város polgármesterét, Sinkovicz Zoltánt, hogy mit tartalmazott a papírtekercs, ám ő sem tudta pontosan megmondani, hiszen csak névfoszlányokat tudtak kiolvasni. 

- Úgy gondoljuk, hogy vagy az első világháború hősi halottainak nevei szerepelnek rajta - amelyek egyébként a szobor oldalán is olvashatók -, vagy az akkori kivitelezési munkák résztvevőinek nevei, esetleg helyi embereké – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy Kisbéren ez az első időkapszula, amit megtaláltak, így fontos értéket képvisel, és nagy becsben tartják. Jelenleg a polgármesteri hivatalban lehet megtekinteni, de szeretnék, ha átkerülne a városi múzeumba.

113 éves időkapszulát nyitottak fel Marosvásárhelyen

1908-ban rakták le az épület alapkövét és az időkapszulát is.

113 éves időkapszulát nyitottak fel Marosvásárhelyen: ez rejtőzött a belsejében

1908-ban rakták le az épület alapkövét és az időkapszulát is.

Elolvasom

(Borítókép forrása: Kemma.hu)

Ezt is szeretjük