Csak ritkán találnak ilyen madarat Magyarországon: a Rábánál bukkantak rá a tojásokra

A kis lilék nem túl elterjedtek Magyarországon, pont ezért különleges alkalom, hogy tojásokat találtak a Rábánál.

kis-lile

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vannak madarak, amelyeket csak ritkán látni az országban, hiszen nem túl nagy az egyedszámuk, és sokan csak a nyári hónapokban vannak Európa területén. Ilyen a kis lile is, amiből csupán minden évben 2-3 pár költ a Rábán.

Az Őrségi Nemzeti Park beszámolója szerint a Rába takarításával nemcsak szemetet, hanem kislile-tojásokat is találtak a zátonyokon, a kavicsok között, ezért kérik a túrázókat és vízi sportolókat arra, hogy fokozott figyelemmel közelítsék meg az ilyen jellegű helyeket.

Jellegzetes módon fészkelnek a kis lilék

A körülbelül 15 centiméteres kis lile főként Európában és Ázsia nyugati részén él, ősszel pedig Afrikába vonul, hogy ott vészelje át a telet. Kedveli a mocsarakat, tengerpartokat, tavakat, folyókat és patakokat, tojásait pedig egészen jellegzetes módon rakja le. A többi madárral ellentétben ugyanis a kis lilék nem használnak fészekanyagot, átlagosan 3-4 tojásukat a kavicsok közé helyezik, majd ezeken a hímek és a nőstények felváltva kotlanak.

A Rábánál talált tojások azért is érdekesek, mert Magyarországon csak nagyon kevés ilyen madár él, így fontos, hogy fokozottan figyelje mindenki, ha ilyen tojásokat lát a vízpartok kavicsos részén. A tojásokat emellett a kotlási idő alatt bekövetkező áradás és a vízszintemelkedés is veszélyezteti. Bár a világban nem számít veszélyeztetett fajnak, Magyarországon védett állat, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Kvíz: milyen madarat látsz a képen?

Próbáld ki magad a madarak kvízében!

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük