A 4 legkínosabb kérdés az illemmel kapcsolatban
Lehet, hogy a lazaság trendibb, mint az illemtudás, de sokszor kerülhetsz olyan helyzetbe, amikor jobb, ha ismered a szabályokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megjelenésed és viselkedésed alapján akár néhány másodperc alatt véleményt alkothatnak rólad mások, és ez az első benyomás nehezen megváltoztatható. Ha már kinőttél a kamaszkorból, és nem hiszed, hogy a feltűnő viselkedés tesz valakit egyéniséggé, akkor valószínűleg törekedsz arra, hogy jó benyomást kelts egy társaságban.

Ehhez azonban nem árt ismerned az alapvető illemszabályokat. Néhány protokoll-szabály nem annyira egyértelmű, ezért érdemes utánaolvasni - de az illem egyik fő szabálya az is, hogy ne félj kérdezni, ha valamit nem tudsz. Most olyan olvasói kérdésekre adunk választ, amelyek nem annyira közismertek vagy családi hagyomány szerint szabályozottak, esetleg tabutémák.

- Hogyan illik viselkedni a párom szüleinél?

Először is legyél csinos, hiszen nemcsak az anyuka, de az édesapa véleménye is számít! A csinos persze nem egyenlő a szexivel: ne legyél kihívó, felejtsd el az erős sminket, a miniszoknyát vagy a mélyen dekoltált felsőt. Egy térdig érő szoknyával és egy egyszerű felsővel nem nyúlhatsz mellé. Első alkalommal egy üveg borral és egy doboz desszerttel ajándékozhatod meg a szülőket, de nagyon jól veszi ki magát, ha saját készítésű süteményt viszel. Köszönéskor "Jó napot kívánok"-kal köszönj, a "csókolomozás" vagy a "Kezit csókolom" nem illik. A tegezést csak ők ajánlhatják fel - illik viszont elfogadni és megköszönni, ez ráadásul a továbbiakra is igaz: mindent köszönj meg!

Bemutatkozáskor a párodnak kell bemutatnia téged a szüleinek: várd meg, hogy ők nyújtsanak kezet, és érthetően mondd a neved! Ebédnél próbálj mindent megenni, amit kínálnak, csak akkor mondj nemet, ha már végképp nem fér beléd, és dicsérd az anyós főztjét - ha az velős pacal, akkor is. Tálaláskor próbálj legalább úgy tenni, mintha segítenél, ne ülj le rögtön, és ne várd meg, hogy kiszolgáljanak.

Beszélgetésnél csak akkor beszélj magadról, ha kérdeznek, és főleg ne menj bele intim témákba. Semmilyen körülmények között ne mondj rosszat a szüleidre, de a barátodra se tegyél egyetlen rosszalló vagy ironikus megjegyzést sem. Inkább dicsérd, vagy kérdezgesd szüleit arról, milyen volt gyerekkorában. Végezetül köszönd meg a vendéglátást. Bármi probléma adódna, őrizd meg hidegvéred, és ne felejtsd el: a mosoly az egyetlen görbe, ami mindent kiegyenesít!

- Az ajándéknak örülni kell, de kinek mit illik vendégség esetén?

Kényes kérdés, és sokszor nehéz feladat elé állítja a meghívottakat, hogy mivel lepjék meg a házigazdát vagy az ünnepeltet. Az üveg bor, egy desszert, egy csokor virág sosem lehet rossz választás. Szűkebb családi vagy baráti körben előfordulhat, hogy ugyanazt az ajándékot valaki visszaviszi az ajándékozóknak - mondani sem kell, ennél nagyobb illetlenség kevés van...

Az ajándékot lehetőleg szezonális csomagolópapírba csomagold be, viszont a virágot nem illik selyempapírostul odaadni, és sértés az is, ha a háziasszony nem teszi vízbe rögtön a virágot, ezért jobb, ha előre készítesz pár vázát. Az ajándékot átadás után az ünnepelt csomagolja ki, esetleg próbálja fel, amit kapott, a lényeg, hogy az ünnepelt ne dobja a sarokba az ajándékot, hanem foglalkozzon vele pár percet. Bár nem lehet megjátszani, ha nem tetszik, ünnepeltként köszönd meg, és semmiképp ne nyilvánítsd ki a nemtetszésed!

Ha ajándékozóként mégis ezt látod, akkor ajánld fel, hogy kicserélhetitek együtt valami hasznosabbra. A nászajándék-vásárlás is sokszor okoz fejtörést. Ilyenkor fokozottan igaz, hogy ne magadnak vásárolj, és legfőképpen ne az értéket nézd - a kevesebb néha több.

Nyugodtan kérdezd meg, mire lenne szükségük, és bár pátosztalan, a borítéknak örül legjobban minden ifjú pár, hacsak nem találsz ki valami eredetit és személyre szólót.

- Mi illik a gyásszal kapcsolatban?

Ha elveszíted egy szerettedet, nincsenek viselkedési szabályok. Feketében addig járj, amíg szíved szerint érzed, társaságba is akkor menj, amikor érzelmi állapotod megengedi. Aki bármi miatt megszól - például azért, mert nem sírtál eleget a temetésen, vagy nem volt beszárítva a hajad -, csak a szánalmadra érdemes. Abban az esetben azonban már van mihez tartanod magad, ha távoli ismerősöd hunyt el, vagy egy hozzád közel álló gyászol. Bár nem egyszerű, próbáld meg felhívni, és részvétet nyilvánítani - a legtöbb embernek jólesik ez a gesztus.

Ha pedig nem akarja fogadni a részvétkívánságokat, nem veszi fel a telefont. Semmiképp ne írj e-mailt, vagy üzenj interneten keresztül, mert bántó és túl személytelen, válaszd inkább a gyásztáviratot. Fontos továbbá, hogy a temetésen is méltó módon viselkedj: illik 15 perccel a szertartás kezdete előtt megérkezni, fekete vagy sötét ruhában, és ha lehet, papír helyett fekete szegélyű zsebkendővel.

A csokrod vagy koszorúd legyen egyszerű, hasonlóan a gyászszalaghoz, ahol azonban külön kérik, hogy ne vigyél virágot, engedelmeskedj a kérésnek.

Ezt is szeretjük