Kinek van esélye legyőzni a Fideszt?
Itt a lehetőség, szavazz!
A kormányzó párt előnye folyamatosan csökken. De van esélye bármely pártnak győzni 2014-ben?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Fidesz támogatottsága kormányra kerülése óta folyamatosan csökken, bár a közvélemény-kutató cégek adatai a százalékokat illetően változóak - míg például a Tárki a teljes népességen belül 30%-ot ad a Fidesznek, addig a Századvég 37%-ot -, a csökkenő tendencia minden kutatócégnél látható.

De melyik párt lehet az, amelyik három év múlva egyáltalán a Fidesz közelébe érhet, esetleg legyőzi a 2010-ben kétharmados többséget szerző pártot? Itt a lehetőség, mondd meg te!

MSZP

A statisztikai adatokat tekintve továbbra is a Magyar Szocialista Párt az, amely leginkább megközelíti a Fideszt, győzelmük azonban kétséges. A belső harcok továbbra is dúlnak, Gyurcsány Ferenc újra feltűnt a színen, ami egyesek szerint árt a pártnak, mások szerint használ.

Bár az MSZP azt ígérte, megújul, ez nem, vagy csak minimális szinten sikerült. Új emberek eddig nem tűntek fel, és kétséges az is, hogy három év elegendő lesz arra, hogy elfeledtessék múltbéli párttársaik hagyatékát, elég csak Hagyó Miklósra, Hunvald Györgyre vagy Zuschlag Jánosra gondolni.

Jobbik

A statisztikák szerint a Fidesz és az MSZP mögött a harmadik helyet a Jobbik foglalja el.

A szélsőséges párt parlamentbe kerülése után láthatóan elvesztette erejét, a Fidesz kifogta vitorlájából a szelet azzal, hogy számtalan olyan intézkedést vitt véghez, amivel a Jobbik-szavazóknak kedvezett.

LMP

Parlamentbe kerülése után az LMP is elvesztette erejét, ugyanakkor aktivitásukkal, szakmaiságukkal akár új szimpatizánsokat is szerezhetnek. A probléma, hogy az LMP jelenleg a teljes népességen belül 3-6%-on áll. Kérdés, hogy három év alatt fel lehet-e ezt tornázni.

MDF

Emlékszel még rájuk? Dávid Ibolyával az élen az MDF kiesett a parlamentből, holott korábban meghatározó erő volt a magyar politikai életben. Az MDF azonban nem szűnt meg, csak átalakult. A párt Jólét és Szabadság Demokrata Közösség néven folytatja tovább Makay Zsolt irányításával.

Szabad Emberek Magyarországért

A korábban az SZDSZ-ben politizáló Ungár Klára új pártot alakított Szabad Emberek Magyarországért - SZEMA - néven. Magukról azt írják: nők és férfiak, fiatalok és öregebbek, cigányok és magyarok, buddhisták, zsidók, ateisták, keresztények, falusiak és városiak, melegek és heterók, szőkék, barnák, vörösek és feketék. Támogatói bázisuk nem ismert, de nevető ötödikként akár be is futhatnak.

Valaki új, valaki más

Aztán is lehet, hogy a fentiek közül egyik pártnak sem sikerül nyerni, ehelyett egy teljesen új párt szerzi meg a kormányrudat. Ilyen még nem történt a rendszerváltás utáni Magyarország történetében, de azért azt se felejtsük el, hogy az LMP alig egy év alatt képes volt akkorára nőni, hogy bejusson a parlamentbe.

Senki

Mivel a lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen, így az is előfordulhat, hogy a Fideszt nem győzi le egyik párt sem. A mostani, meglehetősen problémás időszakot átvészelik, és a 2014-re beváltott ígéretekkel ismét meg tudják nyerni a választásokat.

Itt a lehetőséged, szavazz!

Ezt is szeretjük