Ez a nép fog utoljára kihalni? Tátva marad a szád, ha megtudod, hány évig élnek
Rekordmagas a születéskor várható élettartam Pekingben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg Magyarországon jelenleg 75,06 év a születéskor várható élettartam, ami nem egy alacsony szám, van, ahol még magasabb az átlagéletkor.

A legfrissebb adatok szerint jelenleg Kínában, ezen belül is Pekingben a legnagyobb ez a szám, és a népesség is egyre növekszik.

82 és 84 év

Rekordmagas a születéskor várható élettartam a kínai fővárosban, állandó lakosai átlagosan 82 évig élnek, a 60 év felettiek száma Pekingben pedig már 3 millió felett van.

Az információról a China Daily című lap számolt be a városi egészségfelügyelet adatai nyomán július elején.

A nők életkilátásai itt is jobbak, átlagosan 84 évig élnek, míg a férfiaknál 80 évet mutat a statisztika. Országos összehasonlításban mindkét szám a kiemelkedőek közé tartozik.

A szakemberek szerint ennek meghatározó oka az egészségügyi ellátás minőségének javulása.

Tavaly a hivatalosan regisztrált pekingi lakosok 22,6%-át adták a 60 év felettiek. Mára a számuk meghaladja a 3 milliót, míg 2013 végén 2,8 millióan voltak.

Többségben az idősek és a gyerekek

A rohamosan öregedő Pekingben az elmúlt években tapasztalt népességszaporulat miatt számottevően nőtt a 10 éves és az annál fiatalabb gyerekek száma is, mindez együttesen nagy nyomást jelent a munkaképes korúakra - állapítja meg a jelentés.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének - WHO - adatai szerint Kínában a születéskor várható élettartam 2012-ben 75 év volt, vagyis hat évvel nőtt meg az 1990-ben várható évek számához viszonyítva. Egy 2013-ban nyilvánosságra hozott kutatás szerint ugyanakkor az ország északi területein a levegőszennyezés okozta betegségek miatt 5,5 évvel rövidül meg az emberek élettartama.

Ezt is szeretjük