40 éve kihaltnak hitt állatra bukkantak Afrikában: furcsa arcvonásai miatt ismerték fel
Kihaltnak vélt állat bukkant fel negyven év után az afrikai Ruandában.

denevér
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A természetvédők attól tartottak, már kihalt a súlyosan veszélyeztetett Hill-féle patkósdenevér, negyven év után azonban találtak egy példányt Ruandában.

A kis repülő emlős, Rhinolophus hillorum, továbbra is él Ruanda Nyugwe-esőerdejében - közölte a felfedezést tevő szervezet.

Kihaltnak vélt denevérfaj egyedére bukkantak

Korábban nem volt információ a populáció méretéről, és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) súlyosan veszélyeztetettként tartotta számon.

- Döbbenetes élmény, hogy mi vagyunk az elsők, akik ilyen hosszú idő után megpillantunk egyet ezek közül a kis patkósdenevérek közül - idézte a The Guardian online kiadása Jon Flanderst, a nemzetközi denevérvédő szervezet (Bat Conservation International, BCI) igazgatóját.

A texasi központú nonprofit denevérvédők két ruandai szervezettel közösen végeznek felmérést az őserdőben 2013 óta. 2019-ben egy tíznapos, barlangokat vizsgáló expedíció talált rá a denevérre.

- Azonnal tudtuk, hogy a denevér, amelyet elkaptunk, szokatlan és izgalmas. Arcvonásai már-már komikusan túlzónak tűntek - magyarázta a Winifred Frick, a BCI tudósa. Mégis további három év telt el, míg bebizonyosodott, melyik fajhoz tartozik a denevér.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az éjszakai repülő emlősöknek régóta keltik rossz hírét, vámpíroknak, betegségek közvetítőinek tartják őket, az új koronavírus okozta járvány sem sokat javított a helyzetükön, miután tudósok szerint valószínűleg tőlük származik.

A kis kétgrammos dongódenevértől az óriási, másfél méteres szárnyfesztávolságú Fülöp-szigeteki repülő rókáig az összes szárazföldi emlős ötödét teszik ki a denevérek. Az IUCN által vizsgált 1321 faj nagyjából 40 százaléka számít veszélyeztetettnek, ez nagyrészt emberi tevékenységek - mások mellett erdőirtás, az élőhelyek eltűnése - számlárája írható.

A Ruandában dolgozó kutatók számára a rejtőzködő denevér felfedezésével új munka kezdődik, hogy megmenthessék a kihalástól a veszélyeztetett fajt.

Élethű fotókon mutatta meg a művész, hogy néznének ki a rég kihalt állatok

Vannak olyan állatok, amiket élőben már soha nem láthatunk, épp ez adja a képek varázsát.

(Cikken belüli kép forrása: Bat Conservation International / Facebook, borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük