Barátja kificamodott vállát próbálta helyrerakni a magyar férfi - Az Országos Mentőszolgálat szerint ez nem Hollywood

A húsz év körüli férfit végül a mentő vitte el.

Kificamodott váll Országos Mentőszolgálat
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemcsak a TikTokról veszélyes egészségügyi információkat szerezni, hanem a Hollywoodi filmekből is. Az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán erre hívja fel a figyelmet. Aki a '90-es években már tudatánál volt, és nézett amerikai filmeket, szinte biztosan emlékszik a Halálos fegyver című akciófilmre, melyben Mel Gibson és Danny Glover játszotta a főszerepet. Úgy tűnik, a kultfilm a később született generációkhoz is eljutott, és akad, aki - nem túl bölcsen - elsősegélytudását alapozza rá.

Veszélyes Hollywoodi filmekből tanulni elsősegélyt

Aki látta a Halálos Fegyver 2-őt, annak szinte biztosan rémlik még Mel Gibson emlékezetes jelenete, amikor a rendőrőrsön fogadásból úgy szabadul ki a kényszerzubbonyból, hogy direkt kificamítja a vállízületét. Majd azt követően egy fájdalmas mozdulattal vissza is teszi a felkarcsont fejét az ízületi vápába. Akinek mégsem, az itt nézheti meg és szisszenhet fel a szekunder fájdalomtól.

Barátja kificamodott vállát próbálta helyretenni

Bár a jelenet kétségkívül erőteljes volt, az Országos Mentőszolgálat a közösségi oldalán arra kéri az embereket, hogy egészségügyi tudásukat mégse alapozzák hollywoodi akciófilmekre. De még a Dr. House vagy a Vészhelyzet epizódjaira se. Friss posztjukban beszámoltak egy esetről, mely a napokban történt meg egy húsz év körüli fiatalemberrel. A szerencsétlenül járt férfi focizás közben kificamította a vállát. Barátja pedig a Halálos fegyverben látott fenti jelenet alapján igyekezett segíteni neki. "A perceken át tartó próbálkozással (amely a sérült végtag ütésével, rángatásával és többszöri falhoz lökésével járt) azonban még több sérülést és rengeteg fájdalmat okozott barátjának, így végül inkább mentőt hívtak" - írja az Országos Mentőszolgálat.

Hősképző - ingyenes tanfolyam

A fenti posztban arra is felhívják a figyelmet, hogy mind a szívószállal történő gégemetszés, mind pedig az otthoni varrókészlet egészségügyi célú alkalmazása nagyon veszélyes lehet. Ha valaki valós tudáson alapuló egészségügyi ismeretekre szeretne szert tenni, jelentkezzen a Magyar Vöröskereszt és az Országos Mentőszolgálat ingyenes képzésére, ahol megtanulhatja, illetve átismételheti azokat az elsősegélynyújtási ismereteket, melyek bárki számára hasznosak lehetnek a hétköznapokban. Az országszerte szervezett Hősképző tanfolyamokról itt olvashatsz bővebben!

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

(Borítókép: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük