Ez a legveszélyesebb nap az évben: a bűnözők valamiért imádják
A Kaspersky Lab szerint 319 ezer felhasználót ért pénzügyi támadás tavaly év végén.

nagykep?cikkid=168609&kep=naptar-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tavaly a negyedik negyedévben mintegy 319 ezer felhasználó szembesült olyan rosszindulatú program támadásával, amely képes pénzt vagy értékes pénzügyi információt ellopni. Ez a szám 22,49%-kos növekedés 2015 azonos időszakához viszonyítva, melynek mértéke főként a Black Friday, a Cyber Monday és a karácsonyi ünnep alatt volt számottevő.

Az év végi ünnepi szezon egy kiemelten vonzó idény a bűnözők számára: folyamatosan keresik az olyan új lehetőségeket, amelyekkel illegálisan használhatják ki az embereket, akik ebben az időszakban több pénzt költenek az interneten, mint általában.

2016 végén a Kaspersky Lab kutatói egy hároméves retrospektív kutatást végeztek az október, november és december időszakában megjelenő kibercsapdákról, és arra jutottak, hogy a bűnözők összekötik a kártevő programok kibocsátását az ünnepek dátumaival.

Az elemzők ugyan 2014-ben csökkenést tapasztaltak a támadások számában, de 2015-ben és 2016-ban folyamatos emelkedésről számolhattak be. Ez azt jelenti, hogy a kiberbűnözők újra olyan kártékony programok fejlesztésébe fektetnek be, amelyek képesek a pénzügyi adatok, például a hitelkártyával és az online banki tranzakciókkal kapcsolatos információk ellopására.

A legveszélyesebb nap

A támadások novemberi statisztikáiból kiderült, hogy a kiberbűnözők számára a legvonzóbb nap a Cyber Monday volt, aznap kétszer annyi támadást detektáltak, mint az azt megelőző napon. Érdekesség, hogy a Black Friday és a karácsonyi időszak során a támadások dinamikája jelentősebb az említett napokat megelőzően, mint a konkrét ünnepi napokon.

Ezek a különbségek az ünnepek eltérő jellegével magyarázhatóak, ugyanis a Black Friday-vel és a karácsonnyal ellentétben a Cyber Monday alapvetően az online vásárlásokról szól, ezáltal a bűnözőknek gyümölcsözőbb aznap indítani a támadásokat.

A kibertanácsadó cég szakértői szerint a bűnözők következetesen a 30 banki trójai család egyikét használják a támadásokhoz. Ezek közül az öt legelterjedtebb  a Zbot, a Nymaim, a Shiotob, a Gozi és a Neurevt nevű program. Ezek a trójai vírusok felelősek a felhasználók elleni támadások 92,35%-áért az ünnepi szezonban.

- Azoknak a vásárlóknak, akik az elmúlt három hónapban bankkártyával vagy hitelkártyával vásároltak azt javasoljuk, hogy kísérjék figyelemmel a banki pénzügyi tranzakciós kivonatokat az elkövetkező hónapokban. Jellemzően a bűnözők nem azonnal élnek vissza a megszerzett információkkal, hanem gyakran hetekig vagy akár hónapokig is várnak - mondta Oleg Kupreev, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője.

A szakértők tanácsai

Az ünnepi időszak ugyan véget ért, de a Kaspersky Lab az alábbi egyszerű szabályok betartását javasolja annak érdekében, hogy online pénzügyi tranzakcióid biztonságban legyenek. Bővebb információt az online pénzügyi fenyegetésekről a 2016-os ünnepi időszakban a Securlist.com oldalon olvashatsz.

  • Ne kattints ismeretlen embertől, ismeretlen e-mail címről vagy közösségi oldalakon kapott gyanús linkre, mert rosszindulatú lehet.
  • Ne add meg a kártyaadataidat ismeretlen vagy gyanús oldalaknak: ilyen módon elkerülhető, hogy azok bűnözők kezébe kerüljenek. Ha ezek a honlapok hihetetlenül előnyös árú termékeket kínálnak, akkor valószínűleg csalók üzemeltetik őket.
  • Mindig kétszer ellenőrizd a weboldal valódiságát, mielőtt bármilyen hitelesítő vagy bizalmas információt megadsz. Legalább az oldal URL-címét vizsgáld meg. Hamis weboldalak gyakorta néznek ki úgy, mint az igaziak.
  • Telepíts olyan biztonsági megoldást a készülékeiden, amely rendelkezik pénzügyi csalás elleni funkcióval. Például a Kaspersky Lab Safe Money megoldása biztonságos környezetet hoz létre bármilyen szintű pénzügyi tranzakciónak.
Ezt is szeretjük