Ez a legveszélyesebb nap az évben: a bűnözők valamiért imádják

A Kaspersky Lab szerint 319 ezer felhasználót ért pénzügyi támadás tavaly év végén.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tavaly a negyedik negyedévben mintegy 319 ezer felhasználó szembesült olyan rosszindulatú program támadásával, amely képes pénzt vagy értékes pénzügyi információt ellopni. Ez a szám 22,49%-kos növekedés 2015 azonos időszakához viszonyítva, melynek mértéke főként a Black Friday, a Cyber Monday és a karácsonyi ünnep alatt volt számottevő.

Az év végi ünnepi szezon egy kiemelten vonzó idény a bűnözők számára: folyamatosan keresik az olyan új lehetőségeket, amelyekkel illegálisan használhatják ki az embereket, akik ebben az időszakban több pénzt költenek az interneten, mint általában.

2016 végén a Kaspersky Lab kutatói egy hároméves retrospektív kutatást végeztek az október, november és december időszakában megjelenő kibercsapdákról, és arra jutottak, hogy a bűnözők összekötik a kártevő programok kibocsátását az ünnepek dátumaival.

Az elemzők ugyan 2014-ben csökkenést tapasztaltak a támadások számában, de 2015-ben és 2016-ban folyamatos emelkedésről számolhattak be. Ez azt jelenti, hogy a kiberbűnözők újra olyan kártékony programok fejlesztésébe fektetnek be, amelyek képesek a pénzügyi adatok, például a hitelkártyával és az online banki tranzakciókkal kapcsolatos információk ellopására.

A legveszélyesebb nap

A támadások novemberi statisztikáiból kiderült, hogy a kiberbűnözők számára a legvonzóbb nap a Cyber Monday volt, aznap kétszer annyi támadást detektáltak, mint az azt megelőző napon. Érdekesség, hogy a Black Friday és a karácsonyi időszak során a támadások dinamikája jelentősebb az említett napokat megelőzően, mint a konkrét ünnepi napokon.

Ezek a különbségek az ünnepek eltérő jellegével magyarázhatóak, ugyanis a Black Friday-vel és a karácsonnyal ellentétben a Cyber Monday alapvetően az online vásárlásokról szól, ezáltal a bűnözőknek gyümölcsözőbb aznap indítani a támadásokat.

A kibertanácsadó cég szakértői szerint a bűnözők következetesen a 30 banki trójai család egyikét használják a támadásokhoz. Ezek közül az öt legelterjedtebb  a Zbot, a Nymaim, a Shiotob, a Gozi és a Neurevt nevű program. Ezek a trójai vírusok felelősek a felhasználók elleni támadások 92,35%-áért az ünnepi szezonban.

- Azoknak a vásárlóknak, akik az elmúlt három hónapban bankkártyával vagy hitelkártyával vásároltak azt javasoljuk, hogy kísérjék figyelemmel a banki pénzügyi tranzakciós kivonatokat az elkövetkező hónapokban. Jellemzően a bűnözők nem azonnal élnek vissza a megszerzett információkkal, hanem gyakran hetekig vagy akár hónapokig is várnak - mondta Oleg Kupreev, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője.

A szakértők tanácsai

Az ünnepi időszak ugyan véget ért, de a Kaspersky Lab az alábbi egyszerű szabályok betartását javasolja annak érdekében, hogy online pénzügyi tranzakcióid biztonságban legyenek. Bővebb információt az online pénzügyi fenyegetésekről a 2016-os ünnepi időszakban a Securlist.com oldalon olvashatsz.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

  • Ne kattints ismeretlen embertől, ismeretlen e-mail címről vagy közösségi oldalakon kapott gyanús linkre, mert rosszindulatú lehet.
  • Ne add meg a kártyaadataidat ismeretlen vagy gyanús oldalaknak: ilyen módon elkerülhető, hogy azok bűnözők kezébe kerüljenek. Ha ezek a honlapok hihetetlenül előnyös árú termékeket kínálnak, akkor valószínűleg csalók üzemeltetik őket.
  • Mindig kétszer ellenőrizd a weboldal valódiságát, mielőtt bármilyen hitelesítő vagy bizalmas információt megadsz. Legalább az oldal URL-címét vizsgáld meg. Hamis weboldalak gyakorta néznek ki úgy, mint az igaziak.
  • Telepíts olyan biztonsági megoldást a készülékeiden, amely rendelkezik pénzügyi csalás elleni funkcióval. Például a Kaspersky Lab Safe Money megoldása biztonságos környezetet hoz létre bármilyen szintű pénzügyi tranzakciónak.
Ezt is szeretjük