5 árulkodó kézmozdulat és rejtett jelentésük
Gondoltad volna, hogy egy apró kézmozdulatból mi minden kiderülhet rólad? Ismerd meg a legárulkodóbb gesztusokat, és olvass belőlük!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az agy és a kéz között sűrűbb az idegi összeköttetés, mint a test bármely más két része között. Ebből következik, hogy a kezed helyzete és a kézmozdulataid sokat elárulnak rólad.

Ha tisztában vagy a különböző gesztusok jelentésével, akkor saját mozdulataid mellett a veled szemben ülő emberről is sok információt megtudhatsz.

A beszédet kísérő gesztusok más szempontból is fontosak, hiszen, ha tudatosan használod ezeket, akkor könnyebben megragadhatod a hallgatóságod figyelmét, fokozva a kommunikációs hatást. A kézmozdulatok segítenek, hogy minél többet raktározz el a hallottakból.

Dörzsölöd a tenyered?

A két tenyér összedörzsölése pozitív várakozást fejez ki. Nyilván te is láttál már tenyerét dörzsölő szerencsejátékost, aki a busás nyeremény reményében teszi meg a tétet, vagy dobja el a kockát. Olvashatsz az étteremben a pincér mozdulataiból is. Ha a vacsora vége felé odajön az asztalhoz, és tenyérét dörzsölgetve megkérdezi, hogy kérsz-e még valamit, akkor valószínűleg vaskos borravalóra számít. Ha olyan közegben vagy, ahol nem szeretnéd, hogy tudomást szerezzenek jövőre vonatkozó terveidről, vágyaidról, akkor kerüld ezt a mozdulatsort.

A dörzsölés sebessége

Nem mindegy az sem, hogy ki milyen gyorsan dörzsöli össze a tenyerét. Ha például ingatlanvásárlási szándékkal keresel fel egy ingatlanközvetítőt, akkor az igényeid felsorolását követő mozdulatsor elárulja, hogy megbízhatsz-e benne.

Ha az elhangzottak után gyorsan összedörzsöli a tenyerét, és azt mondja, hogy van egy pontosan neked való ajánlata, akkor nagy valószínűséggel azt gondolja, hogy az üzlettel minden érintett jól járna. Ezzel szemben a lassú tenyérdörzsölés ravaszságról, alattomosságról árulkodik.

Pénz áll a házhoz?

A hüvelyk- és a mutatóujj vagy a többi ujj hegyének összedörzsölése azt jelzi, hogy pénzre számítasz. A pénzérme dörzsölgetésére emlékeztető mozdulat az üzleti életben abszolút kerülendő, mert a pénzhez kapcsolódó negatív asszociációkat hordoz.

Ha nálad van a bölcsek köve

Amikor a veled szemben ülő ujjai finoman egymáshoz érnek, és egy toronysisakot formáznak, akkor minden jel arra mutat, hogy önbizalomtól duzzadó emberrel van dolgod. A jellegzetes gesztus jelezheti az alá- és fölérendeltségi viszonyt is. Rendszerint ezt a kézmozdulatot használja a főnök, ha utasítást vagy tanácsot ad a beosztottainak. A mozdulatot előszeretettel használják könyvelők, ügyvédek és vezető pozícióban lévő személyek is.

Ha meg akarsz győzni valakit, vagy szeretnél a veled szemben ülő bizalmába férkőzni, akkor kerüld a toronysisak gesztusát, mert gőgösnek és önteltnek tűnhetsz. Ha viszont az a célod, hogy magabiztosnak lássanak, és elhiggyék, hogy mindent tudsz, akkor a cél elérése érdekében használd nyugodtan a mozdulatot.

Frusztrál valami?

Az összekulcsolt kéz gesztusa első pillantásra egy magabiztos, határozott mozdulatnak látszik, de egyes kutatások ennek éppen az ellenkezőjét állapították meg. A kéz összekulcsolása általában visszafojtottságot, szorongást, negatív attitűdöt jelez. Ez különösen figyelemreméltó és tanulságos információ lehet a szemben ülő emberről egy tárgyalásos helyzetben, ahol a kéz összekulcsolása egyértelműen frusztrációra, szorongatott helyzetre utal. Ezt a pózt az veszi fel, aki úgy érzi, nem meggyőző a másik számára, és sejti, hogy vesztésre áll.

Az összekulcsolt kéz fajtái

Az sem mindegy, hol kulcsolod össze a kezed. A gesztusnak három változata van: az arc előtt összekulcsolt kéz, az asztalon vagy az ölben fekvő, illetve az álló személy öle előtt összekulcsolt kéz.

A kéz helyzete és a frusztráltság foka összefügg egymással. Minél magasabban tartja valaki a kezét, annál nehezebb megközelíteni, azaz feloldani az adott szituációban kialakult szorongását.Cikkünk megírásában Barbara és Allan Pease A testbeszéd enciklopédiája című könyve segített.
Ezt is szeretjük