Kellemetlen adatok: erre mit lép a kormány?
Már nem lehet érv a családi adókedvezmény
Azoknak is csökkent a reálbére, akik több gyereket nevelnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tavalyihoz képest 2012 első negyedévében a családi adókedvezmények figyelembevételével együtt is 3,5 %-kal csökkentek a reálbérek a KSH jelentése szerint, 2010-hez képest - adókedvezmény ide vagy oda - a bérek 2,1%-kal érnek kevesebbet - írja a Portfolio.hu.

A lap szerint bár a három vagy több gyermeket nevelők tavaly még jelentős javulást érezhettek, idén eddig ők is rosszabbul jártak. Kétéves távlatban a legnagyobb vesztesek a gyermektelenek és azok, akik egy gyermeket nevelnek.

Családi adókedvezmény: 3,5%-kal csökkentek a reálbérek

A cikkből kiderül, az adóváltozások miatt 2012 első negyedévében a bruttó keresetek 4,4%-os emelkedéséből nettó szinten csak 1,6%-os plusz maradt, és ezen már a családi adókedvezmény is csak alig tudott lendíteni: nemzetgazdasági szinten az adókedvezmény figyelembevételével a nettó keresetek 1,9%-kal emelkedtek, a reálbérek viszont 3,5%-kal csökkentek. A magas inflációt a három- vagy többgyermekesek reálbére is megsínylette,  fizetésük vásárlóereje 2,2%-kal csökkent.

Az össz-nemzetgazdasági szintű reálbér a 2010-es évhez képest is csökkent, a különbség ez esetben 2,1%, mégpedig a családi adókedvezményt számításba véve.

Két gyerekkel jó, három gyerekkel jó, egy gyerekkel már rossz

A gyerekesek közül az új rendszerrel a legjobban a három- vagy többgyermekesek jártak, ők 2010-hez képest közel 10%-os reálbér-emelkedést könyvelhettek el, két gyermekkel 2%-os az emelkedés az elmúlt két évben. Az egy gyermeket nevelők reálbére ugyanakkor csökkent, az ő fizetésük mintegy 2%-kal ér kevesebbet, mint a kormányváltás előtt, a gyermekteleneké pedig közel 6%-kal.

Az adatok azért kellemetlenek, mert a kormány eddig mindig a nagycsaládosok reáljövedelmének emelkedésével érvelt az egykulcsos adórendszer mellett, a Nemzetgazdasági Minisztérium márciusban például azt közölte: egyértelmű siker az arányos, egykulcsos adórendszer, a mutatók a családok jövedelmeinél kiemelkedőek, a három- vagy többgyerekesek reálkeresete kimagasló mértékben nőtt, pontosan 19%-kal haladta meg a 2010-es szintet.

Matolcsyékat nem zavarják a tények

Amint az a kormany.hu-ról kiderül, a szakemberek lelkesedését az új adatok sem vették el, épp ellenkezőleg. Matolcsy tárcája előző hét csütörtökön azt közölte, a kormány által bevezetett családbarát adórendszernek köszönhetően közel 20%-kal nőtt a háromgyermekesek reálkeresete 2011-ben. A 2012-es adatokra nem tértek ki a szakemberek a közleményben.

Ezt is szeretjük