Zseni vagy szemfényvesztő? 2 fura találmány, ami a magyar tudós nevéhez fűződik

Kempelen Farkas találmányainak hasznosságát sokan vitatták.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

210 éve hunyt el Kempelen Farkas magyar tudós, feltaláló. Életében számos újszerű találmányt készített, ám tehetségét sohasem teljesedhetett ki maradéktalanul.

Vajon csak egy szenvedélyes próbálkozó volt, vagy munkássága több elismerést érdemelt volna?

Sakkozógép

1769-ben alkotta Kempelen Farkas a Török néven is elhíresült sakkozógépet. A játékautomatát először Mária Teréziának mutatta be, és a császári udvar, majd egész Európa izgalomba jött a találmánytól, végül a tudós széles körben hírnévre tett szert.

Sokan a csodájára jártak a titokzatos masinának, amely emberek ellen játszott sakkpartikat, és nem egyszer meg is verte az ellenfelet. Kempelen Farkas nem árulta el, miben rejlik a gép csodája, és amikor végül kiderült, sokan szélhámosnak nevezték a feltalálót.

A Török belsejében ugyanis egy ember ült, aki - egyébként bonyolult mechanikai rendszeren keresztül - irányította a gépezetet. Így a találmány mégis fondorlatos és értékes volt, csak más szempontból, mint azt a világ eleinte gondolta.

7 értelmetlennek tűnő, de hasznos találmány

Nézegess képeket!

Elolvasom

Beszélőgép

Kempelen másik híres találmánya a beszélőgép, amelynek sokkal pozitívabb fogadtatásban volt része, mint a sakkozógépnek. A masinát hallássérült és beszédképtelen emberek számára tervezte segítségül.

A gép képes volt rá, hogy az emberi hanghoz hasonló levegőrezgésekké alakítsa át a belepréselt levegőt.

Nemcsak a találmány, de Kempelennek az ehhez szükséges kutatásai is áttörést hoztak: az emberi beszédről írt tanulmánya a fonetikai kutatások alapjául szolgált.

Nem csupán feltaláló volt

Kempelen Farkas munkáját életében kevés anyagi siker koronázta, haláláig szegény volt. A találmányok mellett mással is foglalkozott: tevékenykedett mint író és költő, kitanulta és művelte az ötvösséget, és még építészként is remekelt. Szökőkutakat, vízvezetékrendszereket épített, és ő tervezte a budai várnegyedben található Várszínház épületét.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Életében sok energiát szentelt a nehéz sorsúak megsegítésére. Mikor Mária Terézia elkapta a himlőt, mozgatható betegágyat kapott Kempelen Farkastól, egy vak zongoristának pedig írógépet készített a tudós.

Képek: wikipedia.org

Ezt is szeretjük