Tízezreket érő támogatások körképe

Tudtad, hogy vannak esetek, amikor nem kell járulékokat fizetned? És azt, hogy anyagi gondok esetén is segít az állam?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tudtad, hogy egyéni vállalkozóként számos lehetőséged van, hogy csökkentsd az adóterheidet? És azt, hogy a lakásvásárláshoz milyen támogatásokra tarthatsz igényt? Sőt, akkor is van segítség, ha egyedülálló szülőként neveled a gyermekedet. Csupán ismerned kell a lehetőségeket, hogy mit és hogyan tudsz igénybe venni.

Kedvezmények egyéni vállalkozóknak

A jelenlegi gazdasági helyzetben szinte minden vállalkozó a fennmaradásért küzd. Az állam éppen ezért igyekszik olyan kedvezményeket biztosítani számukra az adózásban, amelyek egyfelől segítenek takarékoskodni, másfelől esetleg arra ösztönöznek, hogy olyanokat alkalmazzanak, akik erre fokozottan rászorulnak.

Ha vállalkozó vagy, és a jövedelem szerinti adózást választod, lehetőséged nyílik rá, hogy lenyomd a költségeidet is.
Csökkentheted például a kiadásokat, ha vállalkozóként szakképző iskolai tanulókat, korábban tartósan munkanélkülieket, csökkent munkaképességűeket, vagyis mozgássérülteket alkalmazol. Ezáltal kevesebb járulékot kell fizetned, a megtakarított összeg pedig igen jelentős lehet.

Támogatás betegség, terhesség idejére

Jelentős könnyebbséget jelent továbbá, hogy a törvény lehetőséget ad a járulékfizetés szüneteltetésére akkor, ha egyéni vállalkozóként betegszabadságon vagy, esetleg gyermeket vársz.
A vonatkozó jogszabály szerint egyéni vállalkozóként a minimálbér alapulvételével nem vagy köteles társadalombiztosítási járulékot, nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot fizetni akkor, ha, többek között, táppénzben, terhességgel kapcsolatos támogatásokban, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási segélyben részesülsz.

Erre azonban csak akkor van lehetőség, ha ez alatt az idő alatt szünetelteted a vállalkozói tevékenységet - a törvény viszont lehetővé teszi, hogy bármelyik családtagod helyettesítsen.

Megelőlegezett tartásdíj

Bár nem a hagyományos értelemben vett támogatás, a tartásdíj megelőlegezése sok egyedülálló szülőnek nyújt nélkülözhetetlen segítséget. Elsősorban akkor vehető igénybe, amikor a bíróság által már megállapított tartásdíj behajtása átmenetileg lehetetlen, egyedül azonban nem vagy képes fedezni a gyerekkel kapcsolatos költségeket.

A gyermektartási díj megelőlegezése esetén akkor is hozzájutsz a tartásdíj összegéhez, ha a másik fél azt nem fizeti meg időben - ebben az esetben az állam folyósítja a megállapított összeget.

Ehhez négy feltételnek kell teljesülnie: a bíróságnak meg kell állapítania a tartásdíj-fizetési kötelezettséget. Szintén feltétele a támogatásnak, hogy az apára kirótt tartásdíj átmenetileg behajthatatlan legyen, harmadrészt bizonyítanod kell, hogy egyedül nem vagy képes eltartani a gyermeket. Végül pedig a jövedelmed egy főre jutó összege nem érheti el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét - ez az összeg 2009-ben 57 ezer forint.

Tudtad?
Ha az állam úgy dönt, hogy megelőlegezi számodra a tartásdíjat, azt egészen addig folyósítják, amíg annak fizetésére a másik szülő nem képes, de legfeljebb három évig. Kivételes esetekben a megelőlegezés újra kérhető, ilyenkor még három éven át jár a támogatás. Ezt követően azonban nincs lehetőség további támogatás igénylésére.

Állami támogatás az életkezdéshez

2006. január 1-jétől minden újszülöttnek jár a babakötvény. A kicsi nevére szóló számlán az állam meghatározott összeget helyez el - ez jelenleg 40 ezer forint -, amelyet az évek során kiegészíthetsz, a teljes összeget pedig további támogatással toldja meg az állam.
A Magyar Államkincstár a születés hónapját követő tíz munkanapon belül hivatalból értesül a gyermek születéséről, ezt követően nyolc munkanapon belül nyit kincstári számlát a gyermek nevére, amelyen aztán nyilvántartja a gyermeknek járó állami támogatásokat és azok kamatait. A kincstári számla megnyitásáról a Magyar Államkincstár a szülőknek levelet küld.

A babakötvény célja, hogy megkönnyítse a 18. életévüket betöltött fiatalok életkezdését, akár a továbbtanulás, a pályaválasztás, akár az otthonteremtés kapcsán.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A számlán összegyűlt pénz az állami támogatással és a szülői megtakarításokkal együtt akkor vehető fel, amikor a gyermek betöltötte 18. életévét.

Ezt is szeretjük