A világ szerteágazó kultúrái sok tekintetben különböznek egymástól. Két dolog viszont azonos: az egyik, hogy néha mindenki bánatos, a másik pedig, hogy finom ételekkel a bánat valamelyest enyhíthető.
A “comfort food” fogalma olyan ételt takar, ami a legnagyobb bajban is békességet hoz. Ha ezt eszed - nevéből is adódóan - komfortosan, biztonságban érzed magad. Az étel illata vagy íze nosztalgikus emlékeket hozhat elő, van, hogy érzelmi értéket is társítunk hozzá. A comfort food kifejezéséhez gyakran társítjuk az egyszerűbb, nagyobb szénhidráttartalmú, jó ízű ételeket, melyeket könnyen el lehet készíteni.
7 nép, 7 comfort food
Az, hogy mi ez az étel, kultúránként, egyénenként, sőt akár életkoronként is eltérő. Amerikában nem az az étel hozza a megnyugvást, mint Zimbabwéban. Képes válogatásunkban most olyan ételeket mutatunk, amikben különböző országok keresik a vigaszt bánat és szomorúság idején.

A kínai kultúrában a forró édes-savanyú leves kötelező a nehéz időkben. Tele van tápanyagokkal, ráadásul melegsége kellemes, nyugodt érzést biztosít. A csípős-savanyú levest tipikusan gombából, bambuszrügyből és vizes gesztenyéből készítik egyszerű zöldséglevesben, amelyet borssal csípőssé, ecettel pedig savanyúvá tesznek.
Fotó: Ivan / Getty Images Hungary

A fish and chips az egyik legismertebb brit étel, és egyben comfort food. A rántott halat sörrel ízesítik, és a krumplit vastagra vágják. A halat általában tőkehalból, foltos tőkehalból vagy alaszkai tőkehalból készítik.
Fotó: Mint Images / Getty Images Hungary

Az amerikai kultúrában a rakott ételekkel lehet kifejezni a szeretetteli támogatást. Család, barátok, szomszédok gyakran készítenek rakottakat egymásnak hálájuk jeléül. Legyen szó csirkehúsról és brokkoliról vagy tésztaételről, a rakott ételek nagyszerűek, mert sok embert jól lehet velük lakatni, és lassan
romlanak.
Fotó: LauriPatterson / Getty Images Hungary

Ha már rakott étel, a görögöknek is megvan a saját verziójuk. A
muszaka jellemzően kemencében sült padlizsánból, krumpliból és szaftos húsból áll. Lényegében olyan, mint egy görög lasagne.
Fotó: Renato Arap / Getty Images Hungary

A pozole a mexikóiaknak nyújt vigaszt. Az ünnepi vacsorákon gyakran kerül terítékre ez az ízletes, sertéshúsból és kukoricából készült leves. Varázsa a feltétekben rejlik: adható hozzá saláta, avokádó - no meg a kötelező mexikói köret, a tortilla.

Nem kérdés, hogy a kanadai eredetű
poutine-t miért eszik szomorkásabb időkben. Az étel rengeteg ropogós krumplit tartalmaz, még több barna mártással és sajtos túróval. Könnyen elkészíthető és isteni - garantálja a melengető érzést.

Nem csak az amerikaiak szeretik az édes finomságokat. A dél afrikai Tswanában a rántott, golyó alakú fánkok gyakori nassolnivalók. Általában reggelire fogyasztják, de bármikor nagyszerű csemege.
Olvass tovább: 6 meglepő tény az ízérzékelésről
Szinte mindenki esetében van olyan étel, amelyet csak idővel szeret meg. Az ízlés változásának tudományos oka van.
Tudományos oka van, hogy idővel megszeretsz egy ételt: 6 meglepő tény az ízérzékelésről
Elolvasom
(Képek forrása: Getty Images Hungary)