3 buta tipp a karrier-tanácsadóktól, amit soha ne fogadj meg!
A karrier-tanácsadók is tévedhetnek, és olykor nem a legjobb tippekkel rukkolnak elő.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A karrier-tanácsadók feladata, hogy segítsenek megtalálni a számodra megfelelő utat a pályádban az aktuális élethelyzetedtől függően, és tippekkel lássanak el arra vonatkozóan, hogyan érhetsz el sikereket.

Ám ők is csak emberek, ezért előfordul, hogy egy-egy tanács több kárt okoz, mint hasznot. Összegyűjtöttük a leggyakrabban elhangzó, ám veszélyes tippeket, amiket egy karrier-tanácsadó adhat.

Tanuld be a szöveget!

Sok karrier-tanácsadó arra buzdít, hogy ha nagyon izgulós típus vagy, vagy biztosra akarsz menni, előre megírt, betanult szöveggel menj az állásinterjúra, hogy ne kelljen félned a rögtönzéstől. Ez azonban nem visz közelebb a sikerhez, mert bár valóban ad valamennyi biztonságot, valószínűleg az interjúztatók is rájönnek majd, hogy kész szöveggel érkeztél.

Arról nem beszélve, hogy nem tudhatod pontosan, mi fog történni az interjún, mire lesz kíváncsi a HR-es, és hogyan fogja feltenni a kérdéseit, tehát nem tudsz teljes egészében felkészülni, pedig ha ez csak a helyszínen tudatosul benned, kellemetlen helyzetbe kerülhetsz, és leblokkolhatsz.

Persze mankót gyárthatsz magadnak arra vonatkozóan, hogy miről szeretnél majd beszélni, de ez inkább csak emlékeztető jellegű felsorolás legyen, és magadtól, a saját szavaiddal válaszolj, hiszen így az egyéniségedet sem rejtik el a sablonok.

Ne válts pályát!

A gazdasági instabilitásra hivatkozva azt ajánlják a tanácsadók, hogy ne most törd a fejed új szakma megtanulásán és a régi elhagyásán, mert nincs idő és lehetőség nagy pályamódosításokra. Ám nem kizárt, hogy a jelenlegi munkád sem ad anyagi biztonságot, ráadásul még csak nem is szereted - ilyenkor azért a tanácsadók véleménye ellenére érdemes elgondolkodni azon, hogy másban is kipróbáld magad.

Ne reklámozd a korod!

A kor valóban nem kell, hogy meghatározó legyen az állásra történő jelentkezésnél, de nincs rajta semmi szégyellnivaló, és nem tudhatod, hogyan befolyásolja a pályázatod elbírálását - lehet, hogy negatívan, lehet, hogy pozitívan, de még az sem kizárt, hogy sehogyan. Éppen ezért nem érdemes eltitkolni az önéletrajzban a születési dátumodat, kozmetikázni pedig főleg nem szabad, mert úgyis kiderül, és ezzel a füllentéssel máris rossz színben tűnhetsz fel.

Ezt is szeretjük