6 ritkán látott fotó Karinthy Ferencről: ma lenne 100 éves a Kossuth-díjas magyar író

Idén, június 2-án lenne éppen százesztendős Karinthy Ferenc.

Karinthy Ferenc százéves
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Cini. Író, újságíró, drámaíró, színházi dramaturg. Karinthy Frigyes fia. Karinthy Márton édesapja. Az ő 2017-ben megjelent Ördöggörcs - Utazás Karinthyába című regényéből kapható teljesebb kép az 1921. június 2-án született Karinthy Ferencről, aki humorát és tehetségét apjától, szenvedélyességét anyjától, Böhm Arankától örökölte.

Karinthy Ferenc nem írónak készült, az ELTE magyar-angol-olasz szakán 1945-ben szerzett diplomát, sokáig a nyelvtudomány, az elmélyült kutatómunka vonzotta. Ennek ellenére 34 évesen már átvehette Kossuth-díját.

100 éve született Karinthy Ferenc

Karinthy Ferenc kamaszkorától vízipólózott, 1960-tól pedig tíz éven át az FTC szakosztályi elnöke volt. A sportos, jó humorú férfinak nagy sikere volt a nőknél - házasságkötése után is. A szakma elsősorban novellistaként ismerte el, de kiváló irodalmi riportokat is írt. Színműveit - Gellérthegyi álmok, Dunakanyar - ma is számos színház tűzi műsorára. Stílusát az irónia, a humor és a realizmus kellemes elegye jellemzi. Születésének 100. évfordulója alkalmából egy rövid képes összeállítást mutatunk.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Képek: Fortepan

Ezt is szeretjük